VIttorio Gianninin pyörämuseo

Vittorio Giannini oli kotona Toscanassa innokas kilpapyöräilijä. Elämä too miehen kuitenkin Suomeen, ja kisat saivat jäädä. Rakkaus pyöriin ja pyöräilyyn kuitenkin säilyi. Elämänsä varrella Vittorio keräsi kokoelman pyöriä ja pyöräilyaiheisia tavaroita, jotka hän on asettanut näytteille pieneen pyörämuseoonsa, Piccolo museo della biciclettaan Hyvinkäälle.

Vittorion pyörät kuvastavat hyvin kulkuvälineen kehitystä vuosikymmenten varrella niin maailmalla kuin Suomessakin. Erityisesti Vittorio on ollut kiinnostunut lastenpyöristä, joita on esillä edustava kokoelma. Seiniä koristavat monet pyöräilyaiheiset julisteet ja sarjakuvat. Näytteillä on aiheeseen liittyviä maitotlkkejä, postimerkkejä ja viinipulloja.

Yhdessä nurkassa on hyvin henkilökohtainen osasto: Vittorion Atala-kilpapyörä, jolla hän ei kuitenkaan pysynyt nuoruudessaan ihan kärkijoukossa.

Tutustuminen Vittorion pieneen pyörämuseoon perjantaina 6.8.2016. Tapaaminen kirjaston puistossa klo 17, mistä pyöräillään perille. Tervetuloa.

04.08.2016 19:23 | Markku L.

Pellava-ajot Tampereella heinäkuun ensimmäisenä lauantaina

Lomakausi on käynnistymässä. On aikaa velotella ja viettää aktiivilomaa. Oikein perinteiset Pellava-ajot kesäisissä asuissa ja tyyliin sopivalla pyörällä lauantaina 2.7.2016 Tampereen Tallipihalla. Suvivintage-tapahtumassa on torilla paljon vanhoja asuja ja entisajan tunnelmaa, kirppistä ja käsitöitä.

Ajelulle lähdetään noin klo 12 ja kierretään parinkymmenen kilometrin lenkki keskustan tuntumassa.

Yhteistyössä mukana Fintage ry. Lisätietoja Rauno Pääsky puh. 045 87 83 777.

30.06.2016 16:18 | Markku L.

Uutta Pikajalkaa pukkaa

Ajokausi on parhaimmillaan. Nyt on hyvää aikaa huoltaa ja koeajaa pyöriä kesän tapahtumiin. Perinteinen museoajoneuvopäivä kesäkuun toisena viikonloppuna kerää vanhojen kulkupelien harrastajat yhteen eri puolilla Suomea. Velot järjestävät kirpputorin ja muuta ohjelmaa ainakin Mobiliassa, missä teemana on 70-luku ja kolmivaihteiset Sturmey-Archerit.

Uusi Pikajalka tuli laatikoihin toukokuun lopulla. Mielenkiintoisia tarinoita vanhoista pyöristä ja niiden kunnostuksesta, oppia maalaamisesta ja tiedonhankinnasta ja tietenkin suomalaista pyöräilykulttuuria monelta kantilta. Irtonumeroita saatavana Mobiliasta ja Vehoniemen Automuseosta sekä toimituksesta.

Pikajalan seuraava numero ilmestyy syyskuussa. Älä pelkää tarjota omaa panostasi toimituskunnan käyttöön. Juttuja kaivataan jatkuvasti. Erityisesi odotamme kertomuksia paikallisista pyöräntekijöistä ja verstaista. Niitähän on ollut satamäärin.

Muistakaa kuunnella myös radiota. Todellisia tarinoita pitkän matkan pyöräilystä kuultavana Areenalla.

28.05.2016 08:49 | Markku L.

Sormet rasvaan, kevät tulee

Vuoden ensimmäinen Pikajalka on painettu ja kolahtaa postilaatikoihin ensi viikolla. Toivon, että lehti tarjoaa taas joitakin viihdyttäviä hetkiä vanhojen pyörien ystäville. Lehdessä tehdään selkoa mm. entisajan pyöräilijän pahimmista vitsauksista, joita eivät olleet huonot tiet ja hiostavat vaatteet vaan kimppuun käyvät koiralaumat. Niitä varten oli hyvä varata mukaan kuudesti laukeava.

Hiihtokausi jäi taaskin etelässä lyhyeksi, mutta siitä huolimatta tulossa oleva Pikajalka luo katsauksen myös tähän talviseen liikkumisen tapaan, jolla on vielä pitemmät juuret kuin pyöräilyllä. Kevättä odotellessa on hyvä pistäytyä myös verstaan puolella katsomassa, että kesäpyörät ovat ajokunnossa. Huoltoniksejä voi etsiskellä Vanhojen Velojen pyöränkorjausvideoista youtubesta. Näitä ohjeita kannattaa katsella vaikka kaiken jo osaisikin, niin viihdyttävää Heinosen Riston toiminnan seuraaminen on.

Hankien laskiessa alkavat myös pyöräilytapahtumat. Niihin on syytä alkaa harjoittelu pääsiäisen joutilaina päivinä. Innokkaimmat suuntaavat jo Mallorcan mäkiin, mutta ei pidä unohtaa länsirannikon keväisiä kelejäkään. Hyvää ajokautta kaikille.

18.03.2016 19:39 | Markku L.
« Edelliset   Seuraavat »