Sormet rasvaan, kevät tulee

Vuoden ensimmäinen Pikajalka on painettu ja kolahtaa postilaatikoihin ensi viikolla. Toivon, että lehti tarjoaa taas joitakin viihdyttäviä hetkiä vanhojen pyörien ystäville. Lehdessä tehdään selkoa mm. entisajan pyöräilijän pahimmista vitsauksista, joita eivät olleet huonot tiet ja hiostavat vaatteet vaan kimppuun käyvät koiralaumat. Niitä varten oli hyvä varata mukaan kuudesti laukeava.

Hiihtokausi jäi taaskin etelässä lyhyeksi, mutta siitä huolimatta tulossa oleva Pikajalka luo katsauksen myös tähän talviseen liikkumisen tapaan, jolla on vielä pitemmät juuret kuin pyöräilyllä. Kevättä odotellessa on hyvä pistäytyä myös verstaan puolella katsomassa, että kesäpyörät ovat ajokunnossa. Huoltoniksejä voi etsiskellä Vanhojen Velojen pyöränkorjausvideoista youtubesta. Näitä ohjeita kannattaa katsella vaikka kaiken jo osaisikin, niin viihdyttävää Heinosen Riston toiminnan seuraaminen on.

Hankien laskiessa alkavat myös pyöräilytapahtumat. Niihin on syytä alkaa harjoittelu pääsiäisen joutilaina päivinä. Innokkaimmat suuntaavat jo Mallorcan mäkiin, mutta ei pidä unohtaa länsirannikon keväisiä kelejäkään. Hyvää ajokautta kaikille.

18.03.2016 19:39 | Markku L.

Eräänä päivänä pyöräpajalla

Vanhat Velot on julkaissut noin tusinan sarjan pyöränhuoltovideoita youtubessa. Lyhyissä tietoiskuissa opastetaan erilaisten takanapojen, ohjauslaakerin ja keskiön huoltoa ja korjausta, jumittuneiden poljinten ja seisontatuen avaamista ja erilaisten työvälineiden käyttöä. Videoista on paitsi suurta hyötyä vanhojen polkuyörien kunnostajille myös hymyä nostattavaa iloa nojatuolikatsojalle.

Erityiskiitokset Heinosen Ristolle, joka on oscarlaatua pääosassa, luonteva ja täynnä hiljaista huumoria kaiken asiantuntemuksensa takana. Sivuosassa ihmeellinen ruosteenirrotusaine onnistuu myös mainiosti. Mekaniikan asiantuntijana esiintyy Jori Montonen. Kuvauksesta ja ohjauksesta vastaa ammattiotteella Marko Pynönen Mideosta.

Videot on tarkoitettu suomenkielisele katsojakunnalle. Siitä huolimatta näille kuville on odotettavissa satoja, jopa tuhansia katsojia. Sanomamme on saanut uuden viestintäkanavan, jota katsojien toivotaan jakavan innokkaasti edelleen!

Ohessa maistipala. https://youtu.be/KX3HF8uflTc Muut filmit löytyvät samalta kanavalta.

07.02.2016 09:01 | Markku L.

Hyvää pyöräilyvuotta 2016

Vuoden 2015 viimeinen Pikajalka ilmestyi joululukemistoksi. Tavalliseen tapaan lehti on täynnä suuria linjoja ja pieniä yksityiskohtia vanhojen pyörien ja pyöräilyn maailmasta. Mielenkiintoisimpia juttuja ovat Jussi Suomalan kertomus isän vanhan urheilupyörän muodonmuutoksista vuosikymmenten trendien mukaan ja Olli Jokisen kuvaus Suomen hienoimman kilpapyörän, Leopardin, alkuperäisen loiston palauttamisesta, jopa ylittämisestä.

Tulevan vuoden alussa Vanhat Velot julkaisee youtubessa muutamia videoita napojen, laakerien ja keskiöiden kunnostamisesta. Loimaan Pyörähuollon erikoisasiantuntija Risto Heinonen on pannut osaamisensa ja sukkelan suunsa peliin, ja näiden oppien jälkeen vanhojen polkupyörien harrastus on taas paljon helpompaa.

Tietojen, taitojen ja kokemusten jakaminen toisille on yhdistyksen päätehtävä. Joko sinä olet uskaltautunut jakajaksi?

30.12.2015 19:02 | Markku L.

I. K. Inha, kulttuuripyöräilijöiden esikuva, 150 vuotta

Into Konrad Inhan syntymästä tulee marraskuun 12. kuluneeksi 150 vuotta. Inha eli pyöräilijän elämää antaumuksellisesti. Hän aloitti pyöräilynsä isopyöräisellä Virroilla nuorena miehenä. Kun ketjuvetoiset polkupyörät tulivat markkinoille 1885, Inha jo seuraavana keväänä lähti hankkimallaan uudella ajopelillä kiertämään Keski-Eurooppaa 20-vuotiaana. Hetken aikaa hän myös toi pyöriä maahan. Hän vakiinnutti polkupyörä-sanan suomeen käytössä olleen pikajalan sijasta.

Inha toimi useassa ammatissa. 1890-luvulla hän kiersi kansatieteilijänä ja valokuvaajana Suomea polkupyörällään suuri laatikkokamera tavaratelineellä. Hänen henkilö- ja maisemakuvansa ovat ikonisia.

Inha oli myös sanomalehtimies, kääntäjä ja kirjailija, joka aukoi uria suomalaiseen kulttuuriin monella saralla. Hänen ansiostaan mm. Ernest Thomson Setonin Kaksi partiopoikaa ja muut teokset saatiin suomalaisen nuorison ahmittaviksi jo varhain.

Aamu Nyström on kirjoittanut Inhan henkilöä ja toimintaa valottavan henkilökuvan, joka ilmestyi 2011. Inhasta on vastikään ilmestynyt Panu Rajalan kirjoittama romaani. Aiemmin Inha on esiintynyt roolihenkilönä perhonsitoja Marie Renforsia kuvaavassa romaanissa.

Mikko Kylliäinen esittelee I. K. Inhan polkupyöräretkestä kirjoittamia kuvauksia Kangasalan kirjakahvilassa 8.11.2015 klo 15 pääkirjastossa. Vanhat Velot kustansi Kylliäisen toimittaman teoksen aikanaan Uudessa Suomettaressa julkaistuista kirjoituksista jokin vuosi sitten. Painosta on jäljellä vielä parikymmentä kappaletta, ja niitä myydään tapahtumassa.

06.11.2015 07:11 | Markku L.
« Edelliset   Seuraavat »