Pikajalat ja pyörämerkit

Nyt Pikajalat on ladattavissa seuraavasta osoitteesta, kuten myös lista tunnetuista Suomalaisista pyörämerkeistä.

Vanhat Velot ry:n yksi tavoite on selvittää, montako suomalaista pyörämerkkiä on ollut olemassa. Merkkiselvityksen tarkoituksena on paitsi tehdä vielä tutkimatonta osaa suomalaisesta kulttuurihistoriasta tunnetuksi, myös helpottaa vanhojen polkupyörien ajoittamista. Merkkejä on julkaistu Pikajalka-lehden numerosta 1/2003 lähtien neljä aakkosta kerrallaan. Merkkejä on tällä hetkellä tiedossa noin 500, mutta ne on kerätty melko suppealta alueelta: pääasiassa Helsingin, Turun, Tampereen ja Vaasan ympäristöstä.

On syytä olettaa, että vielä toiset 500 merkkiä puuttuvat luettelosta. Tiedot luettelossa eivät ole täydellisiä monenkaan merkin osalta.

Osa pyörämerkkien keräilijöistä on säikähtänyt tavoitettamme saada tietoja pyörämerkkien valmistusajasta ja valmistajista mahdollisimman kattavasti. Tämä on tavoite: kaikki suomalaisia pyörämerkkejä koskeva, vaikka vajavainenkin tieto on tervetullutta, sillä tätä työtä ei kukaan muu tee, elleivät pyöräharrastajat itse.

Mikäli tiedät merkkejä joita et löydä listasta yhdistys ottaa mielellään tiedon vastaan. Meilaa osoitteeseen mr (a) sci.fi.

Vanhojen Velojen kuvia löytyy lisää tästä linkistä. Kuvia on mahdollista kommentoida ja toivoisinkin kommenttia sekä pyörien omistajilta että muilta. Jos aiot tulostaa merkki-tiedoston kannattaa tulostaa 15 ekaa sivua.

Mikko

23.08.2008 09:31 | Mikko R.
«  |  »