Mitä teen kun löydän vanhan pyörän

Kaikkein ensimmäiseksi tulee miettiä aikooko säilyttää pyörän itsellään vai luovuttaako sen vaikka polkupyöräharrastajalle.

Mitä teen kun löydän vanhan pyörän

1. Pyörän elinikä voi pidentyä, mutta siihen kytkeytyvä tunne ja tieto vähentyä pyörää paikasta ja omistuksesta toiseen siirrettäessä. Harkitse ja perustele itsellesi siirron tarpeellisuus.

2. Valokuvaa tai videoi pyörä elinympäristöineen ennen sen mahdollista siirtoa uuteen kotiin. Aisti, kysele ja kirjaa pyörän tarina. Mikä on pyörän historia, mikä sen valmistuksen teollisuushistoria? Onko pyörästä ja sen käytöstä kuvamateriaalia?

3. Ruostunut alkuperäinen mutteri tai seuhkaantunut rengas voi olla arvokkaampi kuin uusi. Nekin kertovat pyörän vaiheista. Pidä ainakin kunnostamisen ajan kaikki pyörääsi liittyvä tallella. Ostokuitit, huolto-ohjeet, ajoluvat; rungon numerot, rekisterinumerot; työkalut, varaosat.

4. Pyörän konservointi, sen säilyttäminen museoituna tekemättä sille mitään – vaiko sen säilyttäminen huoltokunnostettuna ja/tai entistettynä? Mieti mikä on pyöräsi tarkoitus, millainen sille toivomasi uusi elämä.

5. Jos päätät alkaa projektin, mieti, mitä yhtäläisyyttä ja eroavuutta sillä on aiempiin. Pidä kaikki irrottamasi tai saamasi tieto ja tarpeisto tallella. Alkuperäinen on arvokkaampi kuin korjattu, korjattu arvokkaampi kuin vaihdettu.

6. Valokuvaa ja merkitse muistiin yksityiskohtia ennen työhösi ryhtymistä. Valokuvaa entistämisen vaiheet.

7. Voit korjata, olla korjaamatta. Voit entistää uutta vastaavaan kuntoon, olla entistämättä. Voit onnistua työssäsi hyvin, voit pilata projektin. Entistämiseen on saatavissa opastusta. Painotuotteita pyörän tekoajalta löytyy.

8. Älä käytä osia tai menetelmiä (ja vaikkapa maaleja), jollaisia alkuperäisessä pyörässä todennäköisesti ei ole ollut. Vältä tyylijäljitelmät, vältä materiaalijäljitelmät. Säästä mahdollisuuksien mukaan kolhut, mutkat, patina.

9. Parempi yksi polkupyörä hyvin kuin kuusi hutaisten. Harjoittele vähempiarvoisella kalustolla. Muista, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin.

10. Vaatetukseen – jos kuljetat pyörääsi vanhojen polkupyörien kokoontumisajoissa – voit pyrkiä soveltamaan samoja sääntöjä.

«  |  »