Luokitukset » tagin Kirjallisuutta kaikki artikkelit


Inha-kirja julkistettiin Virroilla

Vanhojen Velojen kustantama ja tekn. lis. Mikko Kylliäisen toimittama kirja I. K. Inhan pyöräretkestä Keski-Eurooppaan vuonna 1886 julkistettiin Inhan syntymäpaikkakunnalla Virroilla 28.11.2009. Julkistamistilaisuudessa kirjan toimittaja kertoi laajasti paitsi Inhan retkestä, myös hänen taustoistaan, pyöräafääreistään ja 1800-luvun lopun pyörämatkailusta yleensä.

Vanhat Velot järjesti tilaisuuden yhdessä Virtain kirjaston ja Jäähdyspohjan kyläyhdistyksen kanssa. Paikalle oli kokoontunut yhdistyksen jäsenten lisäksi edustava joukko paikallista kotiseutuväkeä ja Inhan perinnön vaalijoita, joille Kylliäisen esitys tarjosi erinomaisen keskustelupohjan.

Inha-kirjaa voi tilata puheenjohtajalta, markkuwlahtinen (at) gmail.com, hintaan 13 euroa + postikulut 3 euroa, ja sitä saa myös eräistä museoista ja kirjakaupoista päivän hintaan.

Kokouksen yhteydessä hyväksyttiin myös ensi vuoden toimintasuunnitelma, jonka ytimenä on kotimaisen pyörämerkkikirjan julkaiseminen.

29.11.2009 10:47 | Markku L.

Pyörämerkit talteen

Vanhat Velot ry. on vuosikausien ajan kerännyt tietoa suomalaisista pyörämerkeistä. Tietoja on julkaistu Pikajalka-lehdessä ja yhdistyksen kotisivuilla. Tänä vuonna on tarkoitus painattaa aiheesta kirjanen, johon merkkiluettelon lisäksi tulee suosittuihin merkkeihin liittyviä muisteluksi, pyörämainoksia ja pyöränvalmistajien historiikkeja.

Toivomme, että mahdollisimman moni ehtisi vielä tarkistamaan ja täydentämään oheisessa luettelossa olevia tietoja Mikko Råbergille, joka vastaa luettelon päivityksestä. Hänelle voi myös toimittaa omia muisteluksiaan, selvityksiään ja valokuviaan julkaistavaksi.

Erityisesti kaipaamme lisää tietoja Itä- ja Pohjois-Suomen pyörämerkeistä, joita on kertynyt muuta maata vähemmän.

Suomalaisia-pyoramerkkeja.pdf

08.03.2009 13:04 | Markku L.

Kaksipyöräiset veteraanit

Nyt kootaan samojen kansien väliin suomalaisten mopo- ja moottoripyöräharrastajien silmäteriä. Kuten otsikkona oleva kirjan työnimi ”Kaksipyöräiset veteraanit” kertookin, ei kovin tuoreella kalustolla ole kirjaan asiaa. Mitä vanhempi, sen parempi. Alkuperäisyyttä kunnioittavat, ennen vuotta 1980 valmistetut mopot ja moottoripyörät ovat juuri niitä, joita haetaan.

Kuvien lisäksi toivotaan mukaan paitsi tekniset perustiedot, niin ennen kaikkea myös juttuja vehkeen historiasta (viime vuonna tekemäni ”Kun autot olivat Autoja” –kirja tehtiin melkein samalla idealla). Kuvia kannattaa laittaa mukaan useita eri vaihtoehtoja, myös yksityiskohtia. Tekstien ei tarvitse olla loppuun asti mietittyjä; ne muokataan kuitenkin kirjan muuhun tekstiasuun sopivaksi.
Kuvien toimitus CD/DVD:llä, yksittäisen kuvan tiedostokoko mieluiten enemmän kuin 2mt. Yhden kuvan lähettäminen on mahdollista myös sähköpostitse. Teksteistä mukaan tuloste, jossa on omistajan postiosoite= kirja toimitetaan sen valmistuttua kaikille, joiden kuvia kirjaan valitaan. Huom: voit lähettää kuvia vain omista pyöristä.

Laita sähköpostia tulemaan, jos haluat lisätietoja. Ja tietoa saa mielellään levittää niiden korviin, jotka eivät käytä sähköpostia.

Juha Vartiainen
Sotkanniemi 75
70870 HILTULANLAHTI

Toinen sp-osoite varalle: juha.o.vartiainen(at)hotmail.com

Muita kirjojani:

22.02.2008 22:30 | Mikko R.

Vuosi 2008

Yhdistyksen syyskokouksessa jäsenmaksuksi vahvistettiin 20 Euroa jäseneltä ja 60 Euroa kannattajajäseneltä. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa M Lahtinen. Jäseniksi valittiin O Lehto, R Lehtonen, K Lepo, M Råberg, H Salokannel ja uuten J Montonen. Varalle R Pääsky sekä uusina E Aallas ja H Mäkinen.

Yhdistyksen toimitasuunnitelmassa mainittiin tärkeinpinä toiminnan laajentamista ja jäsenhankintaa. Kevätkokous järjestetään Velomania-näyttelyn oheistapahtumien yhteydessä. Pyörien entisöintiin liittyvää koulutusta tullaan järjestämään. Kookontumisajot, tai useampia. Syyskokous järjestetään esitelmätilaisuutena tai tutustumisena johonkin yhdistyksen toimintaa lähellä olevaan kohteeseen.

Polkupyörämerkkien kerääminen jatkuu. Näitä julkaistiin Alfamerin julkaisemassa kirjassa Nostalgiset Polkupyörät. Näiden sivujen keskusteluosioon voi kirjoittaa uusia merkkejä, jotka eivät tulleet em kirjassa mainittua.

Pikajalka lehti ilmestyy kahdesti huhtikuussa ja marraskuussa. Artikkelit ja tarinat ovat tervetulleita. Yhteys Lahtiseen

Hyvää Pyöräharrastusvuotta 2008 kaikille

01.01.2008 18:52 |

Velomania-kirja

Velomania! Pyörällä halki aikojen, laaja tietoteos polkupyörän historiasta ilmestyy!

Museokeskus Vapriikki julkaisee 1.8.2007 laajan ja runsaasti kuvitetun tietokirjan polkupyörän historiasta. Velomania! Pyörällä halki aikojen on uuteen perustutkimukseen ja kansainväliseen tuoreeseen tietoon pohjautuva teos, jossa ensimmäistä kertaa kerrotaan suomeksi laajasti polkupyörän varhaisvaiheista ja pyörän tulosta Suomeen.

Velomania!-kirjasta järjestetään tiedotustilaisuus Tampereella museokeskus Vapriikin auditoriossa keskiviikkona 1.8. klo 10.00. Kirjan kirjoittajat ovat paikalla tiedotustilaisuudessa.

Kirjan kirjoittajat (Tekn. lis. Mikko Kylliäinen, VTM, tutkija Tapani Mauranen, FM, tutkija Tiina Männistö, kulttuuritoimittaja ja kriitikko Vesa Karonen sekä arkkitehti Markku Lahtinen) ovat pyörä- ja liikennehistorian parissa jo pitkään vaikuttaneita tutkijoita ja alan harrastajia.

Mikko Kylliäinen kertoo kirjan avausartikkelissa pyörän varhaisvaiheista aina paroni von Draisin vuonna 1817 keksimästä juoksukoneesta modernin ketjuvetoisen polkupyörän keksimiseen. Pyörän kehityskulku ei ole ollut suoraviivaista, vaan se on edennyt yrityksen ja erehdyksen kautta kohti nykyistä malliaan. Kaksipyöräisen kehitystahti tiivistyi 1860-luvun Pariisissa, missä ajoneuvo myös sai etupyöräänsä polkimet. Pyörät olivat aluksi samankokoisia, mutta nopeuden lisäämiseksi etupyörä alkoi kasvaa korkeutta niin, että lopulta sen halkaisijaa rajoitti vain ajajan jalan pituus. 1870-luvulla Englannista ja erityisesti Coventryn kaupungista tuli pyörän kehityksen ja valmistuksen “piilaakso”. 1870- ja 1880-luvut olivat polkupyöräteollisuuden innovatiivisinta kautta. Vuonna 1885 esiteltiin matala polkupyörämalli Rover, jossa käytettiin jo ketjuvetoa.

Kylliäisen toinen artikkeli “Pikakulkuri saapuu Suomeen” murtaa myyttejä suomalaisen pyöräilyn alkuajoista. Aikakauden sanomalehtiin ja arkistomateriaaliin nojaten artikkelissa osoitetaan, etteivät ensimmäiset pyöräilijät olleet vain ylioppilaslakkipäistä yläluokan väkeä, vaan myös kansanomainen pyöränvalmistus ja pyöräily alkoi varhain. Pyörä otettiin nopeasti myös hyötykäyttöön.

Tapani Mauranen jatkaa tarinaa 1890-luvulta eteenpäin. Hän tarkastelee artikkelissaan “Ajatte tuulenkeveydellä!” erityisesti tamperelaista pyöräilyä, pyöräkauppaa ja -teollisuutta. Artikkeli kertoo keitä pyöränkäyttäjät oikein olivat ja millainen oli tamperelaisen pyöränvalmistuksen tarina. “Ketterästi polkee faari, faarilla on jaguaari” ja “Peto kulkee pehmeästi” mainoslauseiden takaa löytyvät Kone ja Terä Oy:n tuotantoa olevat polkupyörät Jaguar, Peto ja Panther.

Tiina Männistö kertoo kirjassa naisten pyöräilyn alkuajoista ja pyörään liittyvästi innostuksesta. Vesa Karonen puolestaan valottaa kirjailijoiden pyöräkuvauksia aina pyöräilyn alkuajoilta näihin päiviin. Markku Lahtinen tutustuttaa lukijat hieman vähemmälle huomiolle jääneiden, mutta nykyään yhä suositumpien nojapyörien ja kinnereiden maailmaan.

Kirja on runsaasti kuvitettu. Valokuvaaja Reetta Tervakankaan hienot värivalokuvat polkupyöristä ja arkistojen kätköistä kaivetut kuvalöydöt tarjoavat lukijoille paljon tutkittavaa ja tarkasteltava.

Lisätietoja antaa: projektipäällikkö Kimmo Antila, Museokeskus Vapriikki 040 726 4590, kimmo.antila (at) tampere.fi

Velomania! Pyörällä halki aikojen. Toim. Kimmo Antila

Tampereen museoiden julkaisuja 98. Tampere 2007. Painopaikka: Saarijärven Offset Oy.
ISBN: 978-951-609-334-8.
256 sivua, runsas nelivärikuvitus. Ovh hinta 29 euroa.
Kirjaa myy Vapriikin museokauppa Vinssi.

23.07.2007 18:36 |

Konservointiluento

Ke 20.6.07 Konservaattori Hanna Tuokila kertoo veloille pyörähistoriallisten esineiden konservoinnista.

Paikka on Tampereen museokeskus Vapriikki, Tampellan alueella osoitteessa Veturiaukio 4. Tilaisuuden alkajaisiksi, klo 17, museo julkistaa pyöränäyttelyyn liittyvän Velomania! -kirjan.

10.05.2007 11:45 |

Velomania kirja ...

… julkaistaan vapriikissa 20.6.07. klo 17.00

Kangasalan-Tampereen suunnan velojen on tarkoitus körötellä tilaisuuteen vanhoilla polkupyörillä. Lähtö Huutijärven Teboililta klo 15.15, Kangasalan torilta 15.30, Pikkolan kiertoliittymältä 15.40 ja Nattarin Marketilta 16.15.

Tiedustelut K. Lepo nollaneljäsataa-505809.

10.05.2007 11:42 |

Polkupyöristä ja pyöräilystä kertovaa kirjallisuutta

Suomenkielistä kirjallisuutta

 • Tiet ja maakulkuneuvot. Keksintöjen kirja 2. Lönnroth, Arvo J. (toim.), Porvoo 1932.
 • Pyöräily. Raul Hellberg, Porvoo 1937.
 • Polkupyöräkäsikirja. A. I. Valli, Porvoo 1944.
 • Polkupyörä ja mopedi. Rakenne – huolto – korjaukset. Reader´s Digest, Heikki Kaseva (suom.), Keuruu 1975.
 • Kaksipyöräisten vuosisata. Heikki Kuva, Jyväskylä 1988.
 • Pyöräilyn puolesta. Heikki Kuva, Jyväskylä 1990.

Ruotsinkielistä kirjallisuutta

 • Svenskarna och deras velocipeder. Gert Ekström, Hudiksvall 1984.
 • På två hjul. Varbergs museums årsbok 1994.
 • Nymans verkstäder. Cykelgiganten i lärdomsstaden Uppsala. Jean-Paul Darphin, Uppsala 1995.
 • Älskade cykel. Gert Ekström, Stockholm 2001. (Rättelser till första upplagan/ korjauksia ensimmäiseen painokseen)
 • Idrotten i Finland. Wilskman Ivar

Saksankielistä kirjallisuutta

 • Mit dem Rad durch zwei Jahrhunderte. Das Fahrrad und seine Geschichte. Rauck, Volke, Paturi; Stuttgart 1979.
 • Illustrierte Fahrradgeschichte. Jutta Franke, Berlin 1987.
 • Fahrrad, Auto, Fernsehschrank. Wolfgang Rubbert, Frankfurt 1993.

Englanninkielistä kirjallisuutta

 • A History of Bicycles. Serena Beeley, London 1992.
 • Of Bicycles, Bakelites and Bulbs. Wiebe E. Bijker, Carnbridge 1995.
22.07.2005 11:43 |