Luokitukset » tagin Tapahtumat kaikki artikkelit


Polkupyörämerkkikirja julkistettu

Vanhojen Velojen monivuotinen polkupyörämerkkien keräystyö saavutti huipentumansa lauantaina 12.6.2010 klo 12, kun Suomalaisia polkupyörämerkkejä- kirja julkistettiin museoajoneuvopäivän päätilaisuudessa Auto- ja tiemuseo Mobiliassa Kangasalla. Raikas sadesää piti kirjat tuoreena ja lukijat liikkeessä.

Kirjan julkisti Mobilian museonjohtaja Kimmo Levä, joka kiitti jäsenten pitkäjänteistä ja aktiivista työtä pyörämerkkien kartoituksessa. Vastaavaan laajamittaiseen panostukseen ei ammattimaisessa tutkimustyössä ole juuri mahdollisuuksia. Tutkijat paneutuvat usein käyttäytymisen ja tapojen tutkimiseen, harrastajat uhraavat taas mielellään aikaansa välineiden kehityksen selvittämiseen. Museokeskus Vapriikin amanuenssi Kimmo Antila totesi kirjan täyttävän ison aukon ajoneuvohistorian tutkimuksessa. Hän uskoi kirjalla olevan merkitystä niin harrastajien käytössä kuin museoalan ammattilaisten käsissäkin. Kalevi Lepon johtama toimituskunta ja keräämisen alulle pannut Mikko Kylliäinen saivat tekemisistään runsaasti kiitosta.

Kirjan myyntihinta jäsenille on 20 euroa. Se tulee myyntiin myös kirjakauppoihin ja alan museoihin, joissa sen hinta on noin 25 euroa. Lisätietoja markkuwlahtinen (at) gmail.com

05.04.2010 20:12 | Markku L.

Syysretki Juankoskelle 29. - 30.8.

Vanhat velot retkeilevät kesän lopuksi Juankoskelle etsimään vanhoja pyörän jälkiä, sillä siellä mahdollisesti ensi kerran Suomessa ajettiin polkupyörällä noin 140 vuotta sitten.
Lauantaina kokoonnutaan keskustassa hotelli Niskakosken kahvilassa, ja sen jälkeen ajellaan opastetusti kylällä ja vietetään iltaa.
Sunnuntaiaamuna juhlistetaan paitsi Juankosken pyörähistoriaa, myös Vanhojen velojen 15-vuotista taivalta ja tehdään pyöräretki kauemmas kylille.
Ilmoitathan osallistumisesta Kari Oksmanille (puh. 040 5871145) 27.8. mennessä. Kalevi Lepolta saat myös lisätietoa (puh. 0400 505809).
Matka on omatoiminen. Majoituksen voi varata esim. hotelli Niskakoskesta (puh. 017 612855).
Oikein lämpimästi tervetuloa.

05.08.2009 09:56 | Markku L.

Polkupyöriä valokuvaamaan

Vanhat Velot järjestää koulutusillan polkupyörien valokuvaamisesta keskiviikkona 27. toukokuuta klo 18-21 Tampereella Vapriikin alueella.

Ammattivalokuvaaja Jyrki Nisonen antaa ohjeita kuvan sommittelusta, kohteen valaisemisesta ja taustan hallitsemisesta.

Tervetuloa mukaan kehittymään näkemisessä ja kokemisessa. Digikamera mukaan, ja vaikka oma pyörä tai muuta pyörärekvisiittaa.

26.05.2009 10:08 | Markku L.

Kevätkokous pidettiin Porvoossa

Vanhat Velot ry:n kevätkokous pidettiin aurinkoisessa Porvoossa lauantaina 25.4. kahvila Paahtimossa jokirannassa. Kokouksessa hyväksyttiin edellisvuoden tilinpäätös ja vuosikertomus. Varsinaisten asioiden ohella saatiin kuulla henkilökohtaisia muistoja Porvoon pitkästä ja maineikkaasta pyöräilyhistoriasta. Kilpapyöräilijälegendat Harry Hannus ja Ole Wackström muistelivat nuoruutensa kilpailuvietin heräämistä, voittojen sumaa ja ankeitakin ajoja, kun sairasauto poimi jäätyneitä ajajia matkalta sairaalaan lämpökaappiin.

Päivän valmisteluista vastannut Esa Aallas tutustutti veloja vielä vanhaan kaupunkiin ja paikkoihin, joissa 200 vuotta sitten järjestettiin Porvoon valtiopäivät.

13.04.2009 09:23 | Markku L.

Fillari-expo

Helsingin messukeskuksessa järjestetään perinteinen pyörämessutapahtuma 13.-15.3.2009. Mukana uutena laaja pyörämatkailuosasto.

08.03.2009 12:59 | Markku L.

Pyöräilyä Ranskassa

Nyt on aika ruveta valmistautumaan pyöräilykevääseen.

Urheilutoimittaja ja kirjailija Antero Raevuori kertoo otsikolla Pyörät pyörivät Ranskassa: Ranskan teillä pyörän päällä. Tampereen Vanha kirjastotalo, luentosali, perjantaina 20.3. 16.30-17.30. Vapaa pääsy.

08.03.2009 12:52 | Markku L.

Vuosi vaihtuu, hallitus pysyy

Pyöräilyvuosi 2008 on päättymässä. Vanhat Velot ovat saaneet paljon uusia jäseniä, jotka toivottavasti pääsevät aktiivisesti mukaan toimintaan. Toistensa tapaaminen valkunnallisesti toimivassa yhdistyksessä ei ole vaivatonta. Tämän vuoksi olemme koettaneet järjestää kokoontumisajoja ja retkiä maan eri kolkkiin, vaikka Tampere näyttääkin olevan eräänlainen tukikohta. Syksyllä käytiin Pietarsaaressa Pelle Lillqvistin museossa. Pohjalaisia harrastajia näkyi tosin paikalla vähemmän kuin hämäläisiä.

Kesäinen retki Tyrvännölle oli huomattava tapahtuma. Siitä on erinomaisia kuvia Ylikartanon omilla sivuilla http://www.tyrvanto.net/ylikartano/ Tapahtumien alla.

Vapriikin Velomania-näyttely päättyi kesällä. Se keräsi kymmeniä tuhansia kävijöitä, ja oli merkittävin koskaan Suomessa järjestetty pyöränäyttely. Näyttelystä tehty kirja sai tänä vuonna Mobilia-palkinnon parhaasta liikennehistoriallisesta julkaisusta. Vanhat Velot oli merkittävästi mukana näyttelyjärjestelyissä ja kirjan tekemisessä.

Vanhojen velojen syyskokous kirjasi toimintasuunnitelmaansa ensi vuodelle suomalaisista pyörämerkeistä kertovan julkaisun tekemisen. Merkkiluettelon lisäksi julkaisuun koetetaan sisällyttää myös eri pyörämerkkien historiikkeja ja henkilökohtaisia muisteluksia pyöristä tai pyörämerkeistä. Talvi on hyvää aikaa panna ylös, jos jokin pyörä tai merkki on erityisesti jäänyt mieleen.

Tarkistathan näillä sivuilla olevasta merkkiluettelosta, että kaikki tuntemasi merkit ovat mukana. Puutteita on eniten Itä- ja Pohjois-Suomen tiedoista. Täydennykset voi toimittaa Mikko Råbergille osoitteeseen mr (at) sci.fi. Julkaisuun kaivataan myös kuvitusta. Valokuvien lisäksi lehtimainokset ovat erinomaista materiaalia.

Alkavan vuoden muuta toimintaa on mm. polkupyörien valokuvauskurssi, joka järjestetään loppukeväästä. Toiminnan tarkemmasta suunnittelusta vastaa yhdistyksen hallitus, johon syyskokouksessa valittiin samat tutut nimet kuin tänäkin vuonna.

Oikein hyvää pyöräilyvuotta 2009!

15.10.2008 14:55 | Markku L.

Ajo-ohjelma 2008

Ohjelmassa on tänä vuonna pyöränosien rompetori Mobiliassa, vanhojen polkupyörien kokoontumisajot Retulansaarella ja syysmatka Pietarsaareen.

La 7.6. Velot osallistuu kansallisen museoajoneuvopäivän viettoon klo 10-15 tuomalla vanhoja polkupyöriä esille sekä järjestämällä pyörien ja pyöränosien osto-, myynti- ja vaihtotorin Kangasalla sijaitsevassa auto- ja tiemuseo Mobiliassa.
Jos aiot myydä tavaraa, ota viimeistään edellisenä päivänä yhteys Reijo Lehtoseen puh. 050 5317473, varaa 2 eurolla itsellesi paikka. Tilaisuus on ensisijaisesti jäsenille, ei ammattimaisille kauppiaille. Tervetuloa muutenkin vaan pyörinesi mukaan.
Autoa ei saa myyntipöytämme viereen, joten toivomme, että ainakin isoimmat tavarat tuotaisiin paikalle klo 9.30 mennessä.
Kansallista museoajoneuvopäivää vietetään maassamme muuallakin, katso www.mobilia.fi/. Voit osallistua tapahtumaan vaikkapa omalla kotipihallasi.

Su 3.8. Vanhojen polkupyörien kokoontumisajot Tyrvännön Retulansaarella. Kokoontuminen klo 10.30 Hauhon Alvettulan ja Valkeakosken Tykölän välisellä tiellä (3073) paikassa, joka on Alvettulan suunnalta tultaessa ennen Retulansaaren tienhaaraa ja jonne Pälkäneen-Hämeenlinnan tieltä (57) on noin 2,5 km matka. Paikalla on rastilippu merkkinä tienohessa.
Sonnustautumisen ja lyhyen tilanneselvityksen jälkeen nousemme pyörille klo 11 ja ajelemme opastetusti Retulansaaren Myllymäelle noin 3 km matkan. Täällä on paikan ja seudun tunteva opas meitä vastassa.
Nautimme kahviossa kahvit. Kuuntelemme johdatuksen paikan nykyisyyteen ja menneisyyteen. Pääsemme oppaan johdolla tutustumaan Ylikartanon museoon ja ajokaluvarastoon. Kiertelemme jalan ja pyörillä kartanon ja saaren maisemissa. Yhteensä vierailu perillä kestää kolmisen tuntia.
Velojen retkiyhteyshenkilö on K.Lepo puh. 0400 505809. Retulansaaren verkkosivut www.ylikartano.fi ja www.kulttuuriperintö.fi. Tervetuloa kaikki mukaan!

La-su 27.-28.9. Höstresa, syysmatka Pietarsaareen. Matka tehdään 27.9. klo 10.06 Helsingistä Ouluun lähtevässä junassa IC 847. Juna saapuu Pännäisiin noin klo 14.40, sieltä on bussiyhteys Pietarsaareen. Muuten ja muualta päin saapuville: Pännäisissä voi liittyä retkikuntaan mukaan.
Majoittumisen jälkeen perillä seuraa tutustumista kaupunkiin, yhteinen illallinen ja kulttuuripitoista ohjelmaa.
Sunnuntaina aamiaisen jälkeen siirrymme lainapyörillä tai vuokrabussissa Alholmaan, Pietarsaaren Moottorimuseoon. Museo on retkemme pääkohde, ja meille sen esittelee museon tirehtööri, vanha velo Pelle Lillkvist.
Museolla saattaa vierähtää toinenkin tunti. Paluuaikataulusta voimme sopia yhdessä illalla, ja toki kotiin voi palata omankin aikataulun mukaan.
Majoitusjärjestelyn vuoksi matkalle tulee ilmoittautua (nimi, puhelinnumero, miel. sähköposti) 30.8.2008 mennessä Markku Lahtiselle puh. (03) 3771169. Kukin makselee matkantekonsa, majoituksensa ja muut itse, mutta yhdessä sopien ja liikkuen on mahdollista selviytyä edullisesti.
Ohjelma varmennetaan kirjeellä ilmoittautuneille syyskuun puoliväliin mennessä. Jos yhdistys päätyy pitämään syyskokouksensa Lillkvistin museolla (selviää myöhemmin), matkasta tiedotetaan jäsenistölle lähetettävän kokouskutsun mukana.
Pellen puhelinnumero on 050 5251234, Pietarsaaren verkkosivut www.jakobstad.fi; juna-aikataulut www.vr.fi. Tervetuloa Pietarsaareen, välkommen! t. Pelle Lillkvist ja Vanhat Velot.

Ohjeita kokoontumisajoihin osallistumisesta ja niiden järjestämisestä on Pikajalan 1/2002 Huoneentaulussa. Katso myös Ajankohtaista-otsikon alta, Velojen veppisivuilta, mahdollisia lisätietoja. Tilaisuudet ovat avoimia muillekin kuin jäsenille. Jäsenmerkit mukaan tapahtumiin. Kauden muunlaisista pyörätapahtumista löytyy tietoa esimerkiksi Pyöräilykuntien verkosto ry:n internetosoitteesta www.poljin.fi sekä tämän lehden Menoa ja meininkiä -palstalta.

Kalevin puolesta Mikko

29.04.2008 07:10 | Mikko R.

Fillarifestari 2008

Valtakunnallisen pyöräilyviikon nelipäiväinen päätapahtuma Helsingissä järjestetään Mellunkylässä 15.-18.5.2008.

Tässä fillaristien suuressa ja maksuttomassa kansanjuhlassa on tarjolla liikuntaa, kulttuuria ja paljon pyöräilyasiaa.

FillariFestarin järjestävät aktiiviset, paikalliset asukasjärjestöt yhteistyössä keskeisten liikenneturvallisuuteen ja pyöräilyyn liittyvien järjestöjen ja seurojen kanssa. Lisäksi tapahtumassa ovat mukana monet yritykset ja viranomaiset sekä Helsingin kaupunki.

Tapahtuman toteutumisen ovat mahdollistaneet mm. Helsingin kaupungin kulttuuriasiankeskuksen Kulttuuriraide -hankkeen, liikuntaviraston ja Terve ja turvallinen kaupunki -projektin myöntämät tuet. Tapahtuman koordinoinnista ja tiedotuksesta vastaa KontuKeskus ry, joka tuottaa myös 12.6.2008 Kontulan ostarilla järjestettävän OstariFestarin ja 16.8.2008 Itä-Helsingin suurimman yksittäisen kulttuuritapahtuman KontuFestarin.

Lisätietoa: KontuKeskus ry, Ilkka Tuominen, puh. 050-380 80 65, sähköposti: info(at)alueportaali.net

Alustavasti on ollut puhetta että Vanhoille Veloille saataisiin oma “parkkipaikka” johon voisi pyörät tuoda kaikelle kansalle näytille.

28.04.2008 14:11 | Mikko R.

Vapriikin pyöräilyseminaari 13.4.2008

Pyöräilyn ylistyslauluja

Dosentti Osmo Pekonen on savolainen, joten hänen esitykseensä Juhani Ahosta ja pyöräilystä Pariisissa ei tarvinnut suhtautua vakavasti. Pekonen ruoti Ahon Columbus-pyörän kokemuksia Boulognen metsissä ja Place de l’Etoilella kuin matematiikan tehtävää. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan pyörämatkoilta Ranskasta, ja kuvaili pyörän symbolimerkityksiä elämää ylläpitävänä voimana. Hän ei voinut kuvitella Aatamia ja Eeva ilman omenapuuhun nojaavia polkupyöriä – muutenhan paikka ei olisi ollut paratiisi.

Antero Raevuori on tunnettu urheilukirjailija, ja hän vertasikin pyöräretkeilyä Tour de Franceen muutamien valaisevien kuvaparien avulla. Nykypäivän pyörämatkailija on Ranskassa samojen ongelmien, mutta myös samojen ilojen edessä kuin kilpapyöräilijät vuosisadan alussa. Silloinhan kilpailun kiireessäkin oli aikaa pysähtyä nauttimaan ravintolapöytään pitkä lounas, jonka kuluessa saattoi kerätä ympärillä parveilevien kaunottarien puhelinnumeroita. Ihan niin kuin tämän päivän pyörämatkailijakin.

Pyörän ja viinin liitto

Viini ja ruoka kuuluvat pyöräilykulttuuriin edelleenkin. Suomen Ranskan instituutin johtajana toiminut Tarmo Kunnas on järjestänyt lukuisia ilmeisen hauskoja pyöräretkiä Ranskan ihanimmille alueille. Hän on kokemuksesta oppinut, että 25 kilometrin ajon jälkeen on hyvä ottaa neljänneslitra viiniä ja syödä vähän huikopalaa. Pyöräretkeilijää ei vatsan kasvaminen uhkaa, vaikka useamminkin söisi. Kunnas on tunnettu nautintojen puolestapuhuja, ja nautintona hän pitää myös ajamista viljalakeuksien halki mistraalia vastaan. Ylipäätään kaikki, mitä voi tehdä pyöräillessä, on nautinnollista, ja harhaanajo eritoten. Kunnaksen teorian mukaan älykin on kokovartalokokemus, ei vain jotakin korvien välissä.

Edellä olevat esiintyjät ovat Oskari Jalosen seuran jäseniä. Se on suomalais-ranskalaisia pyöräilysuhteita edistävä seura, jonka tavoitteet eivät ole urheilulliset, vaan sivistykselliset ja gastronomiset. Seuran suojeluspyhimys on ranskalainen renessanssikirjailija Rabelais. Oskari Jalonen oli suodenniemeläinen kauppias, jonka vanha “kauppahuone” on edelleen Suodenniemen keskustassa. Kun talolle tehtiin 80-luvulla suursiivous, se oli valmis ottamaan vastaan monia suomalais-ranskalaisten kulttuurisuhteiden edistäjiä. Talo tarjosi vielä viime vuosiin asti Klubit ja Työmiehet pyöräretken, saunomisen ja illallisen päätteeksi halukkaille.

Kaikenlaisia taiteilijoita

Vesa Karonen on tutkinut kirjailijoiden pyöräkokemuksia. Nyt tarkastelun kohteena oli Kalle Päätalo, joka hankki ensimmäisen pyöränsä 11-vuotiaana, oppi heti vemputtamaan ohjaustankoa niin että pyörä pysyi pystyssä, eikä sitten tahtonut millään malttaa öitänsäkään ajamiselta nukkua. Kalle vinkaantui näyttämään ajamisen mallia naapurikylän pojille, jotka suutuspäissään löivät puisen takalokasuojan pirstaksi niin että sälöt puhkoivat kumin, eikä Kallella ollut varaa korjata rengasta ennen kuin neljän vuoden päästä, kunnan jauhoilla kun piti perhettä elättää.

Tutkija Tiina Männistö-Funk on tutkinut kansanperinteen keruun ja museoiden kokoelmien antamien tietojen pohjalta itsetehtyjen pyörien roolia 1800-luvulla. Ylioppilaiden ja ylemmän luokan hankkimien tehdasvalmisteisten isopyöräisten rinnalla eli rikas omatekoisten pyörien kulttuuri. Eritoten maaseutuväestön piirissä osattiin rakentaa kärrynpyöriä ja muita tarvekaluja, ja nähtyjen mallien mukaan rakenneltiin usein kömpelöitä ja raskaskulkuisia polkupyöriä, joiden huomioarvo oli suurempi kuin käyttöarvo. Näitä pyöriä rakenneltiin Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa, siellä missä yrittäjyys edelleenkin on innokasta.

Akustikko Mikko Kylliäinen kertoi pyöräilymusiikista. 1800-luvun lopussa pyöräilyn ihmeellisyydestä riitti puhetta, ja pyörä oli siksi sopiva joutuisan musiikin aiheeksikin. Muutamat pyöräilyklubit Suomessakin sävellyttivät itselleen oman marssin, ja vaskiryhmän tahdittamana oli hyvä järjestää paraateja ja taitoajoja. Pyöräilyyn luontevasti liittyvä romantiikka innoitti myös riimittäjiä ja säveltäjiä, joiden tuotoksia hyräillen niin isopyöräisellä kuin tandemilla ajostakin tuli entistä huvittavampaa. Tunnetuin pyörälaulu maailmalla on 110-vuotias Daisy Bell, jonka esittäjäkunnan eliittiin yhdessä Avaruusseikkailu 2001 –elokuvan Hal-tietokoneen ohella Kylliäinen miehekkäällä äänellään erinomaisen seminaarin päätteeksi liittyi.

- Markku Lahtinen

15.04.2008 07:25 | Markku L.

Wanha Voima

Olen Vanhojen Velojen jäsen nro. 138.

Olen myös jäsenenä Weteraanimoottorikerho Wanha Woima ry:ssä, jonka kotipaikka on täällä Oulaisissa. Lisätietoja Wanhan Woiman toiminnasta ja tapahtumista löytyy kerhon kotisivuilta osoitteesta www.wanhawoima.fi .

Wanhan Woiman toiminnasta lyhyen kaavan mukaan: Wanhan Woiman toiminta lähti liikkeelle 1990-luvun alussa maamoottoreista ja traktoreista. Kerhon vuosittainen päätapahtuma on pari viikkoa juhannuksen jälkeen järjestettävät Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät. Tänä vuonna ne järjestetään jo 16. kerran.

Jo ensimmäisillä konepäivillä oli mukana maamoottoreiden ja traktoreiden lisäksi myös vanhoja autoja, moottoripyöriä, mopedeja ja polkupyöriä, sekä tietenkin rompetori. Vuosi vuodelta tapahtuma on laajentunut ja monipuolistunut. Oikeastaan tapahtuman nimeä olisi pitänyt muuttaa jo vuosia sitten vastaamaan paremmin sen sisältöä. Ehkä olisi oikeampaa puhua Weteraanikone- ja perinnepäivistä, sillä tuo perinteisten käsityötaitojen vaaliminen, työnäytökset, Naiswoiman perinnekokoelmat ym. ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, kun tapahtumaa on monipuolistettu ja siihen on haettu uutta sisältöä.

Weteraanikonepäivien kävijämäärä on ollut viime vuosina säistä riippuen 15.000 – 20.000 vierasta. Maksavia jäseniä kerhossamme on yli tuhat ja alueellisesti heitä on ympäri Suomen Hangosta Lapin perukoille saakka. Weteraanikonepäivien kävijämäärän perusteella se on ehdottomasti tämän alan suurin tapahtuma Suomessa. Etelä-Suomen vastaavissa tapahtumissa on parhaimmillaankin päästy vain noin 3.000 vierailijan tasolle. Myös jäsenmäärän perusteella olemme Suomen suurin tämän alan kerho.

Vuosien saatossa kerho on rakentanut omilla varoillaan Oulaisiin myös toiminnallisen perinnekeskuksen, jossa on kahden suuren konehallin lisäksi erillinen hieman pienempi halli voimakoneita varten, sekä lukuisa joukko muita rakennuksia.

Olisimme erittäin kiitollisia, jos voisitte laittaa Vanhojen Velojen linkkisivuille Kerhojen ja yhdistysten kohdalle linkin myös Wanhan Woiman sivuille ja tapahtumien kohdalle linkin Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät Oulaisissa 4.-6.7.2008.

Toinen asia jonka haluan tuoda esille Wanhan Woiman puolesta on ensi kesän Weteraanikonepäivät. Olemme jo nyt sopineet, että tänä vuonna pyrimme saamaan kaikki kaksipyöräiset entistä paremmin esille. Erityisesti polkupyörien esillesaanti on noussut ykkösasiaksi. Olisimme kiitollisia, jos pystyisitte organisoimaan tavalla taikka toisella Vanhojen Velojen piiristä vanhaa pyöräkalustoa Weteraanikonepäiville. Jos se vain on mahdollista toteuttaa, niin Weteraanikonepäiväthän voisivat olla jopa Vanhojen Velojen yhtenä retkeilykohteena tulevana kesänä. Samalla voisi myös Vanhojen Velojen toimintaa tehdä tunnetuksi.

Yhteistyöterveisin

Pekka Soukka

Waltakunnallisen Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman Webmasteri

06.02.2008 23:55 |

ICHC Seminar

Dear friends of the ICHC,

hopefully those of you who attended the 18th International Cycling History Conference in Finland arrived home safely.

Here you can see already some photos:

http://fotoalbum.web.de/gast/trackcycling

If you do want to use some of these photos, do not hesitate. And those of you who took photos themselves may send them to me.

I also would like to encourage you to send to me little reports about your impressions from the Tampere conference.

Those of you who could not attend the conference in Tampere may get an impression of this really magnificent event and thus will like to come to the next conference in

St. Etienne/France

25th – 28th June 2008.

We would also like to require from you more addresses of interested bicycle historians, museums and so on and mail them to this mail address:

info@trackcycling.de.

There will be some more information coming up soon.

Linkistä kuvia. Seuraava ICHC Seminaari on siis Ranskassa vuoden päästä.

11.08.2007 12:47 |

Pyöräilyviikon avaus 12.5.07

Museokeskus Vapriikin Velomania-näyttelyyn liittyen järjestetään lauantaina 12.5. pyöräilyviikon avajaistempaus klo 13-15.

Tapantuman aikana Vapriikkiin kypärä päässä pyöräilleet pääsevät näyttelyihin maksutta! Pienille ja vähän suuremmille suunnatut elämykselliset opastuskierrokset Velomania!-näyttelyyn alkavat tasatunnein. Pihalla on taitoajarata ja pyörätohtoreita neuvomassa pyöränhuollossa. Ohjelmaa on niin Vapriikin pihalla kuin polkupyöränäyttelyn sisälläkin.

Liikenneturvan pyöräilijän taitoajoradalla voi kokeilla ajotaitojaan. Taitoajoradalle tarvitaan oma pyörä ja kypärä eikä pyörässä ei voi olla apupyöriä, yläikäraja on 13 vuotta. Radalla testataan pyöräilijän taitoa ajaa suoraan tai yhdellä kädellä ajamista. Paikalla ovat myös moottoripyöräpoliisi ja fillaripoliisi pyörineen sekä pyörätohtori, joka neuvoo pyörien huollossa. Esittelyssä on myös nojapyöriä.

Pyöräilijän tietovisassa selviää, tietääkö pyöräilijä, kuka risteyksissä väistää ketäkin. Kisaan osallistuneiden kesken arvontaan pyöräilykypärä.

Tapahtuma liittyy näyttelyyn Velomania! Pyörällä halki aikojen. Näyttelyyn järjestetään kierrokset ja opastus tasatunnein seuraavasti:

klo 13 ja klo 14 Pikajalan polkimilla kierrokset, 5-10 -vuotiaille.

klo 15 Kuinka iso pyörä pyörii? -opastus yli 10-vuotiaille.

Yhteistyössä: Liikenneturva, Liikkuva poliisi/Tampereen yksikkö, Pirkan Pyöräily, Pyörä- ja luistinhuolto M&M, Pyöräpaja Sampo ja Tampereen kihlakunnan poliisilaitos.

Tiedustelut: (03) 5656 6966

Vapriikki

Terv. Kimmo Antila/Vapriikki

10.05.2007 17:38 |

Konservointiluento

Ke 20.6.07 Konservaattori Hanna Tuokila kertoo veloille pyörähistoriallisten esineiden konservoinnista.

Paikka on Tampereen museokeskus Vapriikki, Tampellan alueella osoitteessa Veturiaukio 4. Tilaisuuden alkajaisiksi, klo 17, museo julkistaa pyöränäyttelyyn liittyvän Velomania! -kirjan.

10.05.2007 11:45 |

Velomania kirja ...

… julkaistaan vapriikissa 20.6.07. klo 17.00

Kangasalan-Tampereen suunnan velojen on tarkoitus körötellä tilaisuuteen vanhoilla polkupyörillä. Lähtö Huutijärven Teboililta klo 15.15, Kangasalan torilta 15.30, Pikkolan kiertoliittymältä 15.40 ja Nattarin Marketilta 16.15.

Tiedustelut K. Lepo nollaneljäsataa-505809.

10.05.2007 11:42 |

ICHC-Seminaari 1-4.8.07

International Cycling History Conference järjestetään tänä vuonna Suomen Tampereella 1-4.8.07. Pitopaikka Vapriikki. Paikalla ympäri maailmaa noin 60-80. Seminaarikielenä Englanti.

Ilmoittautua voit Markku Lahtiselle tai Mikko Kylliäiselle. Yhteystiedot löytyy näiltä sivulta. Osallistumismaksu koko seminaariin 200 Euroa.

10.05.2007 09:50 |

Tervetuloa Turkuun

Turussa jatketaan harrastepolkupyörien ja mopedien kokoontumisia kesäkuukausina. Kokoontumispaikkana tuttu Suuri Tori vanhassa ydinkeskustassa.

Ensimmäinen kokoontuminen 11.6.07 seuraavat 9.7, 13.8 ja 10.9 klo 19.00-21.00. Näiden lisäksi on tarkoitus ajaa “Pyrkijä polkupyöräajo” la 11.8.07. Kokoontuminen vanhalla suurtorilla klo 11.00. Reitti kulkee Turun vanhassa ydinkeskustassa, jotta suuri yleisö voi ihailla menopelejä. tiedustelut: Turun Seudun Mobilistit, Juha Kaitainen nollaviisinolla-3714025.

10.05.2007 09:49 |

Näyttely ja kokous

Tampereen museokeskus Vapriikissa avautuu 1.4.2007 yleisölle näyttely Velomania!
Sen alaotsikkona on “Pyörällä halki aikojen”. Näyttely on suurin Suomessa
koskaan järjestetty polkupyörän ja pyöräilyn historiaa esittelevä näyttely.
Museokeskus Vapriikki on tehnyt Vanhat Velot ry:n kanssa tiivistä yhteistyötä
näyttelyn järjestelyissä. Näyttelystä enemmän:

Velomania

Kevätkokous:

Vanhat Velot ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään lauantaina 31.3. klo
14.45 alkaen Tampereella museokeskus Vapriikin auditoriossa
(www.tampere.fi/vapriikki, os. Veturiaukio 4, Tampellan alue). Kokouksessa
käsitellään seuraavat asiat:

1.Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja
tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Kokouksen jälkeen Vanhojen Velojen jäsenten ohjelmassa on Velomania!-näyttelyn avajaiset johon jäsenille on lähetetty kutsu.

Tervetuloa.

15.03.2007 22:19 |

Kausi 2006 kohta ohi

Vanhojen velojen kauden viralliset ajot ja retket on nyt ajettu. Ensi vuonna uudet kujeet. Päätapahtumana kansainvälinen vanhojenpyörien harrastajien seminaari Tampereella 1-4.8.2007.

Tampereella niinikään on Vapriikissa pyöräaiheinen näyttely, joka avataan maaliskuun lopussa nimellä “Velomania”. Näyttelyyn on tarkoitus tutustua kevätkokouksen yhteydessä. Tälle syksylle osuu vielä syyskokous, jonka kutsu lienee seuraavassa kohtailmestyvässä pikajalassa.

25.09.2006 08:58 |

Turunajot

Turunajot on tältä vuodelta sitten ajettu. Ilma suosi osallistujia.

Kiitokset Juhalle, joka oli järjestänyt tapahtuman, suunnitellut mielenkiintoisen reitin ja toimi vielä oppaanakin. Kiitokset Paawon Kahvilaan Kauko Olavi Kaskiselle, joka oli järjestänyt pienen Pyrkijä aiheisen näyttelyn Velojen ajojen kunniaksi. Kiitokset kaikille osaanottajille, päivä oli mukava ja sen sai viettää mukavassa seurassa.

Terveisin Mikko

14.08.2006 08:10 |

Vuoden 2006 ajo-ohjelma

Ohjelmassa on perinteiseen tapaan kurssi, kokoontumisajot ja retki.

La 12.8. Vanhojen polkupyörien kokoontumisajot Turussa. Kokoontuminen klo 9.30 Vanhalla Suurtorilla (Tuomiokirkon luona sitä vastapäätä). Lyhyen historiakertauksen jälkeen noin klo 10 nousemme pyörille ja ajelemme opastetusti vajaat 10 km, kolmen tunnin lenkki kaupungilla. Reitin varrella on nähtävillä muun muassa Suomen pyöräteollisuuden historiaa. Mahdollisuus ruokailuun tai kahviin retken aikana. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, mutta tänä vuonna erityisesti turkulaisille ja Turun seudulla valmistetuille polkupyörille. Jos tulet junalla tai bussilla, voit tiedustella pyörää lainaksi Juha Kaitaselta. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita pyöräilemään ja tutustumaan Turkuun!
Juha Kaitanen, esittelijä ja opas, velo 115, Turun Seudun Mobilistit, 050-3714025.
Markku Lahtinen, jäsen 7, (03) 3771169.

La 23.9. Retki Jämsän (Kuoreveden) Halliin. Tutustumme Tuure Virtasen Trukkipajaan sekä Hallinportin Ilmailumuseoon ja – jos kiinnostaa – paluumatkalla vanhaan polkupyörätiehen Ruoveden ja Juupajoen rajamailla. Kyydin järjestämiseksi retkelle on ilmoittauduttava Kalevi Lepolle (0400-505809) 28.8. mennessä. Bussi lähtee Luopioisista ja ajaa Pälkäneen ja Kangasalan kautta Tampereen rautatieasemalle. Sieltä matka jatkuu klo 8.45 Oriveden, Vilppulan ja Mäntän kautta Halliin, kahvitauko Juupajoella. Virtasen pajan ja museokäynnin välillä on mahdollisuus ruokailla. Paluu Tampereelle arviolta klo 19. Osanottomaksu 25 euroa/hlö, perustuu noin 20 osallistujaan, sisältää pääsymaksun museoon, rahastetaan matkalla.
Tervetuloa syysretkeilemään Halliin. Toivomme runsasta osanottoa.
Tuure Virtanen, jäsen 60, (03) 5320027.
Kalevi Lepo, jäsen 11, 0400-505809.

Ohjeita kokoontumisajoihin osallistumisesta ja niiden järjestämisestä on Pikajalan 1/2002 Huoneentaulussa. Katso myös Ajankohtaista-otsikon alta, Velojen veppisivuilta, mahdollisia lisätietoja. Tilaisuudet ovat avoimia muillekin kuin jäsenille. Jäsenmerkit mukaan tapahtumiin!

Kurssin, ajojen ja retken lisäksi järjestetään sääntömääräiset kevät- (on jo pidetty) ja syyskokoukset esitelmineen. Vanhojen polkupyörien harrastajien toivotaan ulkoiluttavan pyöriään myös erilaisissa paikallisissa tapahtumissa; tällaisia löytyy esimerkiksi Pyöräilykuntien verkoston internetosoitteesta www.pyorailyuutiset.net

Jo tapahtuneet

Ti 27.6. Korkeapyöräisen polkupyörän ajo-opetusta sekä kuljettajatutkinto alkaen klo 17.00 Haulitornin parkkipaikalla Haulikadun alussa Tampereen Pispalassa. Kurssin opettaja ja vastuuhenkilö on Reijo Lehtonen, puh. 050-5317473, (03) 2120468. Kurssimaksu 5 euroa, tulee kokonaisuudessaan Vanhojen Velojen hyväksi. Kurssitilaisuudessa ovat nähtävillä uudet, mahdollisesti jo valmistuneet Reijonlainen-polkupyörät.

30.04.2006 22:24 |

Eurooppapäivän pyöräparaati 9.5.2006

Eurooppapäivän pyöräparaati 9.5.2006

Tule kanssamme luomaan Tampereelle eurooppalaista tunnelmaa eurooppapäivän pyörätapahtumaan keskustorin pyörätielle!

Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat järjestävät Eurooppapäivänä keskustorilla pyöräilytapahtuman. Kaupunki tilasi meiltä taideteoksen eurooppapäiväksi ja käytimme tilaisuutta heti hyväksi ottaaksemme kantaa Tampereen pyöräpolitiikkaan. Kannanotto on kuitenkin piilotettu karnevaalitunnelman taakse. Tarkoituksena on ajaa klo 12-16.00 keskustorilla sijaitsevaa pyörätienpätkää edestakaisin, koska pyörätie ei johda minnekään ja pyöräily on olennainen osa eurooppalaista kaupunkikultttuuria.

Tarkoituksemme olisi saada mahdollisimman paljon ihmisiä osallistumaan tapahtumaan. Olisiko Teillä mahdollisia kontakteja/halua yhteistyöstä? Paraati ei ole paraati ilman ihmisiä.

Ota pyörä allesi ja tule polkemaan vaikka vain viideksi minuutiksi. Kaikille pyöräilijöille tarjoillaan ruokaa. Tule sellaisena kuin olet tai pue yllesi karnevaaliasu.

Tehdään tampereesta pyöräkaupunki!

Paula Lehtonen

Terveisin Paula Lehtonen
puh.040 825 80 27

28.04.2006 08:08 |

INTOmielinen Herraswäen Huwiretki Torisevalle

su 6.8.2006 INTOmielinen Herraswäen Huwiretki Torisevalle. Lähtö Jäähdyspohjan kylätalo Jukolasta klo 13 Inkerinkalliolle, jossa näytelmällinen esitys I. K. Inhan ja taiteilija Sandbergin ajoilta ym ohjelmaa. Osallistumismaksu 10 € sis. kakkukahvit. Retken tuotto käytetään I. K. Inhan muistomerkkirahaston hyväksi. Huwiwäkeä pyydetään pukeutumaan parhaisiin wanhanajan asuihinsa! Järj. Jäähdyskylän Teatteriyhdistys ry.

Toivottavasti keli suosii meitä tänä vuonna – ja väkeä on paljon enemmän!

Pyydän levittämään ilmoitusta jäsenistönne pariin! Tervetuloa!

http://www.jaahdyspohja.net/historia/i_k_inha_muistom.html

http://www.jaahdyspohja.net/historia/i_k_inha.html

http://www.jaahdyspohja.net/into/index.html

http://www.jaahdyspohja.net/

Terveisin

Jaana Kallio

Jäähdyskylän Teatteriyhdistys ry
Torisevajärvientie 493
34800 Virrat
gsm 050 531 8125
e-mail: jaana.kallio (ät) jaahdyspohja.net

07.04.2006 11:54 |

Syyskokous 2005

Retki Hämeenlinnaan

Vanhat Velot ry tarjoaa lauantaina 26.11. jäsenilleen mahdollisuuden tutustua Hämeenlinnassa sijaitsevaan Suomen tykistömuseoon (www.tykistomuseo.fi). Museo sijaitsee Linnankasarmilla linnan pohjoispuolella. Museo on sotahistoriallinen
erikoismuseo, jonka kokoelmat ovat kansainvälisestikin ainutlaatuiset. Sisä- ja ulkonäyttelyalue on vanhassa kasarmimiljöössä, jossa esitellään Suomen ja tykistön historiaa 1400-luvulta nykypäiviin saakka. Museon perusnäyttely (n. 3000 m2) on isossa kolmikerroksisessa kasarmirakennuksessa.

Yhdistyksen hallitus toivottaa jäsenet sankoin joukoin tervetulleiksi retkelle. Retken yhteydessä pidetään Vanhat Velot ry:n syyskokous. Retkelle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhdistys kustantaa sekä museon pääsymaksun että munkkikahvit museokahvilassa. Päivän ohjelma on seuraava:

Klo 12.15 Vanhat Velot ry:n syyskokous Suomen tykistömuseon Pohjola-salissa

Klo 12.45 Hämeenlinnalaisen kilpapyöräilyn vaiheista esitelmöi Ilmari Lehmusvaara. Hän on kirjoittanut Hämeenlinnan Tarmon historian, joka ilmestyi vuonna 2003 Tarmon täyttäessä sata vuotta.

Klo 13.30 Kahvi- ja munkkitauko museokahvilassa

Klo 14.00 Opastettu museokierros museonjohtaja Teuvo Mahrbergin johdolla

Klo 15.00 Multimediaelokuva “Ihantalan ihme”, joka kertoo kenttätykistön ratkaisevasta osuudesta kesän 1944 torjuntataisteluissa

Tilaisuus päättyy klo 15.30. Tykistömuseo avautuu talvikaudella lauantaisin klo 12, joten museoon ei voi tutustua ennen tilaisuuden alkua.

Yhdistyksen syyskokous

Vanhat Velot ry:n hallitus kutsuu jäsenet yhdistyksen sääntömääräiseen syyskokoukseen Hämeenlinnaan Suomen tykistömuseolle lauantaina 26.11.2005 klo 12.15 alkaen. Kokouksen työjärjestys on seuraava:

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, jäsenmaksujen suuruudet sekä tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle

6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat sekä päätetään tilintarkastajien palkkiosta

8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Tervetuloa mukaan

06.10.2005 17:55 |

Vironmatka

La-su 1.-2.10. Syysretki Viroon. Lähtö bussilla klo 6.00 Tampereelta, klo 8.00 Helsingistä. Tallinkin laiva lähtee klo 9.00. Tallinnaan saavuttuamme tauko, jonka aikana on mahdollisuus ruokailla. Illansuussa tutustumme yksityiseen pyöräkokoelmaan Varbolassa noin 50 km Tallinnasta etelään. Sieltä siirrymme läheiseen hotelli Ruunawereen, jonne majoitumme ja nautimme yhteisen illallisen. Aamiaisen jälkeen su klo 9.00 ajamme Tagadiin Unic-Moton järjestämälle rompetorille. Tallinnaan palaamme klo 14:ksi. Laiva lähtee klo 15.00. Ruokailu, yhteistä ohjelmaa. Tulo Helsinkiin klo 18.15, Tampereelle 21.00.

Retkelle on ilmoittauduttava kirjallisesti yhteystietoineen Vanhojen Velojen ohjelmatoimikunnalle, Kalevi Lepolle, os. Vietäväntie 119, 36270 Kangasala, tai kalevi.lepo@luukku.com, 15.8. mennessä. Samalla on suoritettava varausmaksu 50 euroa, jota ei palauteta mutta jonka voi pätevän esteen tullessa siirtää toiselle matkustajalle. Tili n:o 800016-70851881.

Matkan hinta on 155 euroa/hlö (175 euroa, jos varaa saunallisen sviitin), sisältää bussi- ja laivamatkat, yöpymisen hotellissa kahden hengen huoneissa, su aamiaisen sekä lounasbuffetin paluulaivalla. Laivoilla ei ole henkilökohtaisia hyttejä, mutta yksi yhteinen B2-hytti on. Hinta perustuu 25 hengen ryhmäkokoon ja voi hieman tarkentua lopullisen matkustajamäärän selvittyä. Matkalla tarvitaan voimassa oleva passi, ja myös jokaisella 7 vuotta täyttäneellä lapsella tulee olla oma matkustusasiakirja.

Velojen ohjelmatoimikunta lähettää ilmoittautuneille syyskuun alkupäivinä kirjeen, joka sisältää pankkisiirron loppuerän maksamista varten, luettelon ilmoittautuneista huonejakoineen, tarkennetut matkaohjeet.

Tervetuloa retkelle Viroon! Toivoo Velojen Viron matkan ohjelmatoimikunta:

Kalevi Lepo, matkan johtaja, jäsen 11, puh. 0400 505809,

Lauri Taldsepp, Viro-opas, jäsen 62, puh. 0440 880333,

Tilausliikenne Hanki Oy, matkapalveluyrittäjä, www.tilausliikennehanki.com.

Katso myös: www.tallink.fi, www.ruunawere.com, www.unic-moto.ee.

12.08.2005 10:25 |

Kesäkauden uutisia

Turussa paikalliset harrastajat kokoontuvat kesäkuukausien toisena maanantaina klo 19.00-21.00 Vanhalla suurtorilla. Seuraavat 13.6, 11.7, 8.8 ja 12.9.

Kauden 2005 Ajo-ohjelma on ilmestynyt. Huomaa, että Vanhojen Velojen Pyöräpaja on jo la 14.5. Tampereen Tallipihalla.

Uusi Pikajalka 1/2005 (8) on ilmestynyt. Pyörävanhusten Äänenkannattajaa voi 5 euron hintaan ostaa vaikkapa Mobiliasta, Pyörätallilta, Vehoniemeltä, Kangasalan kirjakaupasta tai Reijo Lehtoselta, os. Mäkikatu 55 Tampereen Pispalassa.

Velojen jäsenille lisänumerot Lehtoselta maksavat 4 euroa kappale. Kirjastoille ja järjestöille tilattuna lehti maksaa 10 euroa per vuosi. Pikajalka-lehden numeroita 3, 4, 5, 6 ja 7 on myös vielä myynnissä.

Reijo Lehtoselta saa myös jäsenanomuslomakkeen sisältävää Vanhat Velot ry:n esitettä.

Paita päälle ja raitille. Vanhat Velot ry on teettänyt sarjan pitkähihaisia, harmaaraidallisia flanellipaitoja. Niihin on kirjattu yhdistyksen nimi rintamukseen. Paitojen tilaustiedot löytyvät Pikajalan 1/2005 sivulta 43. Paidan kuva on edellisessä lehdessä.

Velojen jäsenistölle: Muista jäsenmaksusi 20 Eur, jos se on vielä maksamatta. Tili 800016 – 70851881.

Vanhat Velot esittäytyi 2004 Kevään Fillari messuilla ja sieltä on peräisin pyörän historiasta kertova esite.

22.07.2005 13:11 |

Yhdistyksen esittely

Velojen toiminta-ajatus

Vanhat Velot ry on pyörävanhusten ystävien, keräilijöiden ja kuljettajien yhdistys. Se on toiminut rekisteröimättömänä vuodesta 1994 alkaen, mutta on rekisteröitynyt vuonna 2002.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyörien, polkupyöräteollisuuden ja pyöräilyn historian harrastamista ja tutkimusta, levittää tietoa niistä sekä virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria.

Yhdistykseen on vuoden 2010 loppuun mennessä liittynyt yli 150 jäsentä. Yhdistyksen toimialueena on koko Suomi, mutta toistaiseksi suurin osa jäsenkunnasta on kotoisin Pirkanmaalta, kolmostien lähituntumasta ja pääkaupunkiseudulta.

Vuosittain Vanhat Velot ry järjestää vanhojen polkupyörien kokoontumisajoja ja retkiä, joiden tarkoituksena on esitellä entisajan pyöräilykulttuuria ja edistää polkupyöräilyä laajemminkin. Kokoontumisajoissa on tavoitteena, että kuljettajan vaatetus ja varustus ovat sopusoinnussa pyörän iän kanssa.

Vanhojen Velojen jäseneksi voi liittyä ilmoittautumalla kerhon sihteerille. Jäsenmaksu vuonna 2011 on 20 euroa. Yhdistys julkaisee kahdesti vuodessa ilmestyvää Pikajalka-lehteä, joka sisältyy jäsenmaksuun. Lehdessä tiedotetaan ajokauden ohjelmasta sekä julkaistaan artikkeleita yhdistyksen toiminta-ajatukseen liittyvistä aiheista.

22.07.2005 12:14 |