Luokitukset » tagin Yhdistys kaikki artikkelit


Kevätkokous pidettiin Porvoossa

Vanhat Velot ry:n kevätkokous pidettiin aurinkoisessa Porvoossa lauantaina 25.4. kahvila Paahtimossa jokirannassa. Kokouksessa hyväksyttiin edellisvuoden tilinpäätös ja vuosikertomus. Varsinaisten asioiden ohella saatiin kuulla henkilökohtaisia muistoja Porvoon pitkästä ja maineikkaasta pyöräilyhistoriasta. Kilpapyöräilijälegendat Harry Hannus ja Ole Wackström muistelivat nuoruutensa kilpailuvietin heräämistä, voittojen sumaa ja ankeitakin ajoja, kun sairasauto poimi jäätyneitä ajajia matkalta sairaalaan lämpökaappiin.

Päivän valmisteluista vastannut Esa Aallas tutustutti veloja vielä vanhaan kaupunkiin ja paikkoihin, joissa 200 vuotta sitten järjestettiin Porvoon valtiopäivät.

13.04.2009 09:23 | Markku L.

Pyörämerkit talteen

Vanhat Velot ry. on vuosikausien ajan kerännyt tietoa suomalaisista pyörämerkeistä. Tietoja on julkaistu Pikajalka-lehdessä ja yhdistyksen kotisivuilla. Tänä vuonna on tarkoitus painattaa aiheesta kirjanen, johon merkkiluettelon lisäksi tulee suosittuihin merkkeihin liittyviä muisteluksi, pyörämainoksia ja pyöränvalmistajien historiikkeja.

Toivomme, että mahdollisimman moni ehtisi vielä tarkistamaan ja täydentämään oheisessa luettelossa olevia tietoja Mikko Råbergille, joka vastaa luettelon päivityksestä. Hänelle voi myös toimittaa omia muisteluksiaan, selvityksiään ja valokuviaan julkaistavaksi.

Erityisesti kaipaamme lisää tietoja Itä- ja Pohjois-Suomen pyörämerkeistä, joita on kertynyt muuta maata vähemmän.

Suomalaisia-pyoramerkkeja.pdf

08.03.2009 13:04 | Markku L.

Vuosi vaihtuu, hallitus pysyy

Pyöräilyvuosi 2008 on päättymässä. Vanhat Velot ovat saaneet paljon uusia jäseniä, jotka toivottavasti pääsevät aktiivisesti mukaan toimintaan. Toistensa tapaaminen valkunnallisesti toimivassa yhdistyksessä ei ole vaivatonta. Tämän vuoksi olemme koettaneet järjestää kokoontumisajoja ja retkiä maan eri kolkkiin, vaikka Tampere näyttääkin olevan eräänlainen tukikohta. Syksyllä käytiin Pietarsaaressa Pelle Lillqvistin museossa. Pohjalaisia harrastajia näkyi tosin paikalla vähemmän kuin hämäläisiä.

Kesäinen retki Tyrvännölle oli huomattava tapahtuma. Siitä on erinomaisia kuvia Ylikartanon omilla sivuilla http://www.tyrvanto.net/ylikartano/ Tapahtumien alla.

Vapriikin Velomania-näyttely päättyi kesällä. Se keräsi kymmeniä tuhansia kävijöitä, ja oli merkittävin koskaan Suomessa järjestetty pyöränäyttely. Näyttelystä tehty kirja sai tänä vuonna Mobilia-palkinnon parhaasta liikennehistoriallisesta julkaisusta. Vanhat Velot oli merkittävästi mukana näyttelyjärjestelyissä ja kirjan tekemisessä.

Vanhojen velojen syyskokous kirjasi toimintasuunnitelmaansa ensi vuodelle suomalaisista pyörämerkeistä kertovan julkaisun tekemisen. Merkkiluettelon lisäksi julkaisuun koetetaan sisällyttää myös eri pyörämerkkien historiikkeja ja henkilökohtaisia muisteluksia pyöristä tai pyörämerkeistä. Talvi on hyvää aikaa panna ylös, jos jokin pyörä tai merkki on erityisesti jäänyt mieleen.

Tarkistathan näillä sivuilla olevasta merkkiluettelosta, että kaikki tuntemasi merkit ovat mukana. Puutteita on eniten Itä- ja Pohjois-Suomen tiedoista. Täydennykset voi toimittaa Mikko Råbergille osoitteeseen mr (at) sci.fi. Julkaisuun kaivataan myös kuvitusta. Valokuvien lisäksi lehtimainokset ovat erinomaista materiaalia.

Alkavan vuoden muuta toimintaa on mm. polkupyörien valokuvauskurssi, joka järjestetään loppukeväästä. Toiminnan tarkemmasta suunnittelusta vastaa yhdistyksen hallitus, johon syyskokouksessa valittiin samat tutut nimet kuin tänäkin vuonna.

Oikein hyvää pyöräilyvuotta 2009!

15.10.2008 14:55 | Markku L.

Pikajalat ja pyörämerkit

Nyt Pikajalat on ladattavissa seuraavasta osoitteesta, kuten myös lista tunnetuista Suomalaisista pyörämerkeistä.

Vanhat Velot ry:n yksi tavoite on selvittää, montako suomalaista pyörämerkkiä on ollut olemassa. Merkkiselvityksen tarkoituksena on paitsi tehdä vielä tutkimatonta osaa suomalaisesta kulttuurihistoriasta tunnetuksi, myös helpottaa vanhojen polkupyörien ajoittamista. Merkkejä on julkaistu Pikajalka-lehden numerosta 1/2003 lähtien neljä aakkosta kerrallaan. Merkkejä on tällä hetkellä tiedossa noin 500, mutta ne on kerätty melko suppealta alueelta: pääasiassa Helsingin, Turun, Tampereen ja Vaasan ympäristöstä.

On syytä olettaa, että vielä toiset 500 merkkiä puuttuvat luettelosta. Tiedot luettelossa eivät ole täydellisiä monenkaan merkin osalta.

Osa pyörämerkkien keräilijöistä on säikähtänyt tavoitettamme saada tietoja pyörämerkkien valmistusajasta ja valmistajista mahdollisimman kattavasti. Tämä on tavoite: kaikki suomalaisia pyörämerkkejä koskeva, vaikka vajavainenkin tieto on tervetullutta, sillä tätä työtä ei kukaan muu tee, elleivät pyöräharrastajat itse.

Mikäli tiedät merkkejä joita et löydä listasta yhdistys ottaa mielellään tiedon vastaan. Meilaa osoitteeseen mr (a) sci.fi.

Vanhojen Velojen kuvia löytyy lisää tästä linkistä. Kuvia on mahdollista kommentoida ja toivoisinkin kommenttia sekä pyörien omistajilta että muilta. Jos aiot tulostaa merkki-tiedoston kannattaa tulostaa 15 ekaa sivua.

Mikko

23.08.2008 09:31 | Mikko R.

Ajo-ohjelma 2008

Ohjelmassa on tänä vuonna pyöränosien rompetori Mobiliassa, vanhojen polkupyörien kokoontumisajot Retulansaarella ja syysmatka Pietarsaareen.

La 7.6. Velot osallistuu kansallisen museoajoneuvopäivän viettoon klo 10-15 tuomalla vanhoja polkupyöriä esille sekä järjestämällä pyörien ja pyöränosien osto-, myynti- ja vaihtotorin Kangasalla sijaitsevassa auto- ja tiemuseo Mobiliassa.
Jos aiot myydä tavaraa, ota viimeistään edellisenä päivänä yhteys Reijo Lehtoseen puh. 050 5317473, varaa 2 eurolla itsellesi paikka. Tilaisuus on ensisijaisesti jäsenille, ei ammattimaisille kauppiaille. Tervetuloa muutenkin vaan pyörinesi mukaan.
Autoa ei saa myyntipöytämme viereen, joten toivomme, että ainakin isoimmat tavarat tuotaisiin paikalle klo 9.30 mennessä.
Kansallista museoajoneuvopäivää vietetään maassamme muuallakin, katso www.mobilia.fi/. Voit osallistua tapahtumaan vaikkapa omalla kotipihallasi.

Su 3.8. Vanhojen polkupyörien kokoontumisajot Tyrvännön Retulansaarella. Kokoontuminen klo 10.30 Hauhon Alvettulan ja Valkeakosken Tykölän välisellä tiellä (3073) paikassa, joka on Alvettulan suunnalta tultaessa ennen Retulansaaren tienhaaraa ja jonne Pälkäneen-Hämeenlinnan tieltä (57) on noin 2,5 km matka. Paikalla on rastilippu merkkinä tienohessa.
Sonnustautumisen ja lyhyen tilanneselvityksen jälkeen nousemme pyörille klo 11 ja ajelemme opastetusti Retulansaaren Myllymäelle noin 3 km matkan. Täällä on paikan ja seudun tunteva opas meitä vastassa.
Nautimme kahviossa kahvit. Kuuntelemme johdatuksen paikan nykyisyyteen ja menneisyyteen. Pääsemme oppaan johdolla tutustumaan Ylikartanon museoon ja ajokaluvarastoon. Kiertelemme jalan ja pyörillä kartanon ja saaren maisemissa. Yhteensä vierailu perillä kestää kolmisen tuntia.
Velojen retkiyhteyshenkilö on K.Lepo puh. 0400 505809. Retulansaaren verkkosivut www.ylikartano.fi ja www.kulttuuriperintö.fi. Tervetuloa kaikki mukaan!

La-su 27.-28.9. Höstresa, syysmatka Pietarsaareen. Matka tehdään 27.9. klo 10.06 Helsingistä Ouluun lähtevässä junassa IC 847. Juna saapuu Pännäisiin noin klo 14.40, sieltä on bussiyhteys Pietarsaareen. Muuten ja muualta päin saapuville: Pännäisissä voi liittyä retkikuntaan mukaan.
Majoittumisen jälkeen perillä seuraa tutustumista kaupunkiin, yhteinen illallinen ja kulttuuripitoista ohjelmaa.
Sunnuntaina aamiaisen jälkeen siirrymme lainapyörillä tai vuokrabussissa Alholmaan, Pietarsaaren Moottorimuseoon. Museo on retkemme pääkohde, ja meille sen esittelee museon tirehtööri, vanha velo Pelle Lillkvist.
Museolla saattaa vierähtää toinenkin tunti. Paluuaikataulusta voimme sopia yhdessä illalla, ja toki kotiin voi palata omankin aikataulun mukaan.
Majoitusjärjestelyn vuoksi matkalle tulee ilmoittautua (nimi, puhelinnumero, miel. sähköposti) 30.8.2008 mennessä Markku Lahtiselle puh. (03) 3771169. Kukin makselee matkantekonsa, majoituksensa ja muut itse, mutta yhdessä sopien ja liikkuen on mahdollista selviytyä edullisesti.
Ohjelma varmennetaan kirjeellä ilmoittautuneille syyskuun puoliväliin mennessä. Jos yhdistys päätyy pitämään syyskokouksensa Lillkvistin museolla (selviää myöhemmin), matkasta tiedotetaan jäsenistölle lähetettävän kokouskutsun mukana.
Pellen puhelinnumero on 050 5251234, Pietarsaaren verkkosivut www.jakobstad.fi; juna-aikataulut www.vr.fi. Tervetuloa Pietarsaareen, välkommen! t. Pelle Lillkvist ja Vanhat Velot.

Ohjeita kokoontumisajoihin osallistumisesta ja niiden järjestämisestä on Pikajalan 1/2002 Huoneentaulussa. Katso myös Ajankohtaista-otsikon alta, Velojen veppisivuilta, mahdollisia lisätietoja. Tilaisuudet ovat avoimia muillekin kuin jäsenille. Jäsenmerkit mukaan tapahtumiin. Kauden muunlaisista pyörätapahtumista löytyy tietoa esimerkiksi Pyöräilykuntien verkosto ry:n internetosoitteesta www.poljin.fi sekä tämän lehden Menoa ja meininkiä -palstalta.

Kalevin puolesta Mikko

29.04.2008 07:10 | Mikko R.

Pyöräilyn ylistyslaulua kuultiin Vapriikissa

Kevätkokous pidettiin Vapriikissa 13.4. klo 11. Tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin.

Vapriikin luennoista on vielä jäljellä
16.4. Professori Marjatta Heikkilä-Rastas: Turnyyrihame vai pyöräilyshortsit? – polkupyöräilyn vaikutukset pukeutumiseen

Museokeskus Vapriikki ja Tampereen pyöräkauppiaat järjestivät museotoimenjohtaja Toimi Jaatisen johdolla Velomania-nayttelyyn liittyvän pyöräilyaiheisen seminaarin. Asiantunteva osanottajajoukko, jossa erottui runsaasti Vanhojen velojen ja Oskari Jalosen seuran jäseniä, sai kuullaksensa peräti mielenkiintoisia alustuksia pyöräretkien filosofisista aspekteista, eikä se voinut olla ihastumatta pyöräilyaiheisiin musiikkiesityksiin. Aiheesta lisää mm. seuraavassa Poljin-lehdessä.

29.02.2008 15:08 | Markku L.

Wanha Voima

Olen Vanhojen Velojen jäsen nro. 138.

Olen myös jäsenenä Weteraanimoottorikerho Wanha Woima ry:ssä, jonka kotipaikka on täällä Oulaisissa. Lisätietoja Wanhan Woiman toiminnasta ja tapahtumista löytyy kerhon kotisivuilta osoitteesta www.wanhawoima.fi .

Wanhan Woiman toiminnasta lyhyen kaavan mukaan: Wanhan Woiman toiminta lähti liikkeelle 1990-luvun alussa maamoottoreista ja traktoreista. Kerhon vuosittainen päätapahtuma on pari viikkoa juhannuksen jälkeen järjestettävät Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät. Tänä vuonna ne järjestetään jo 16. kerran.

Jo ensimmäisillä konepäivillä oli mukana maamoottoreiden ja traktoreiden lisäksi myös vanhoja autoja, moottoripyöriä, mopedeja ja polkupyöriä, sekä tietenkin rompetori. Vuosi vuodelta tapahtuma on laajentunut ja monipuolistunut. Oikeastaan tapahtuman nimeä olisi pitänyt muuttaa jo vuosia sitten vastaamaan paremmin sen sisältöä. Ehkä olisi oikeampaa puhua Weteraanikone- ja perinnepäivistä, sillä tuo perinteisten käsityötaitojen vaaliminen, työnäytökset, Naiswoiman perinnekokoelmat ym. ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, kun tapahtumaa on monipuolistettu ja siihen on haettu uutta sisältöä.

Weteraanikonepäivien kävijämäärä on ollut viime vuosina säistä riippuen 15.000 – 20.000 vierasta. Maksavia jäseniä kerhossamme on yli tuhat ja alueellisesti heitä on ympäri Suomen Hangosta Lapin perukoille saakka. Weteraanikonepäivien kävijämäärän perusteella se on ehdottomasti tämän alan suurin tapahtuma Suomessa. Etelä-Suomen vastaavissa tapahtumissa on parhaimmillaankin päästy vain noin 3.000 vierailijan tasolle. Myös jäsenmäärän perusteella olemme Suomen suurin tämän alan kerho.

Vuosien saatossa kerho on rakentanut omilla varoillaan Oulaisiin myös toiminnallisen perinnekeskuksen, jossa on kahden suuren konehallin lisäksi erillinen hieman pienempi halli voimakoneita varten, sekä lukuisa joukko muita rakennuksia.

Olisimme erittäin kiitollisia, jos voisitte laittaa Vanhojen Velojen linkkisivuille Kerhojen ja yhdistysten kohdalle linkin myös Wanhan Woiman sivuille ja tapahtumien kohdalle linkin Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät Oulaisissa 4.-6.7.2008.

Toinen asia jonka haluan tuoda esille Wanhan Woiman puolesta on ensi kesän Weteraanikonepäivät. Olemme jo nyt sopineet, että tänä vuonna pyrimme saamaan kaikki kaksipyöräiset entistä paremmin esille. Erityisesti polkupyörien esillesaanti on noussut ykkösasiaksi. Olisimme kiitollisia, jos pystyisitte organisoimaan tavalla taikka toisella Vanhojen Velojen piiristä vanhaa pyöräkalustoa Weteraanikonepäiville. Jos se vain on mahdollista toteuttaa, niin Weteraanikonepäiväthän voisivat olla jopa Vanhojen Velojen yhtenä retkeilykohteena tulevana kesänä. Samalla voisi myös Vanhojen Velojen toimintaa tehdä tunnetuksi.

Yhteistyöterveisin

Pekka Soukka

Waltakunnallisen Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman Webmasteri

06.02.2008 23:55 |

Vuosi 2008

Yhdistyksen syyskokouksessa jäsenmaksuksi vahvistettiin 20 Euroa jäseneltä ja 60 Euroa kannattajajäseneltä. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa M Lahtinen. Jäseniksi valittiin O Lehto, R Lehtonen, K Lepo, M Råberg, H Salokannel ja uuten J Montonen. Varalle R Pääsky sekä uusina E Aallas ja H Mäkinen.

Yhdistyksen toimitasuunnitelmassa mainittiin tärkeinpinä toiminnan laajentamista ja jäsenhankintaa. Kevätkokous järjestetään Velomania-näyttelyn oheistapahtumien yhteydessä. Pyörien entisöintiin liittyvää koulutusta tullaan järjestämään. Kookontumisajot, tai useampia. Syyskokous järjestetään esitelmätilaisuutena tai tutustumisena johonkin yhdistyksen toimintaa lähellä olevaan kohteeseen.

Polkupyörämerkkien kerääminen jatkuu. Näitä julkaistiin Alfamerin julkaisemassa kirjassa Nostalgiset Polkupyörät. Näiden sivujen keskusteluosioon voi kirjoittaa uusia merkkejä, jotka eivät tulleet em kirjassa mainittua.

Pikajalka lehti ilmestyy kahdesti huhtikuussa ja marraskuussa. Artikkelit ja tarinat ovat tervetulleita. Yhteys Lahtiseen

Hyvää Pyöräharrastusvuotta 2008 kaikille

01.01.2008 18:52 |

Syyskokous 2006

Vanhat Velot ry:n syyskokous Suomen Rautatiemuseolla

Vanhat Velot ry:n hallitus kutsuu jäsenet sääntömääräiseen syyskokoukseen,
joka pidetään Suomen Rautatiemuseolla Hyvinkäällä la 9.12. klo 12 alkaen.

Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen rautatieliikenteen erikoismuseo,
jonka toiminnan keskipisteenä on Suomen rautatiehistoria. Museo esittelee
Suomen rautateiden historiaa viihtyisässä historiallisessa rautatiemiljöössä
Hyvinkäällä, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Museo sijaitsee muutaman
minuutin kävelymatkan päässä Hyvinkään rautatieasemalta osoitteessa
Hyvinkäänkatu 9. Tarkempia ohjeita museon löytämiseksi on luettavissa
osoitteesta www.rautatie.org. Museo on talvikaudella avoinna klo 12-15,
joten liian hyvissä ajoin kokoukseen ei kannata saapua.

Kokouksessa rautatiemuseon Stjernvall-salissa käsitellään sääntömääräiset
asiat seuraavan työjärjestyksen mukaisesti:

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa
ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, jäsenmaksujen suuruudet sekä tulo- ja
menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle

6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
sekä päätetään tilintarkastajien palkkiosta

8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Kokouksen jälkeen kuullaan toimittaja Vesa karosen esitelmä kirjailija
Pentti Haanpään suhteesta polkupyöriin. Esitelmän jälkeen nautitaan
yhdistyksen tarjoamat kokouskahvit ja tutustutaan museoon opastetulla
kierroksella. Tilaisuus päättyy klo 15.

14.11.2006 14:10 |

Yhdistyksen kevätkokous Suomen maatalousmuseolla Loimaalla

Yhdistyksen kevätkokous Suomen maatalousmuseolla Loimaalla

Yhdistyksen hallitus kutsuu jäsenet sääntömääräiseen kevätkokoukseen, joka
järjestetään lauantaina 1.4. klo 12.00 alkaen Suomen maatalousmuseo Sarassa
Loimaalla. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa
ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Kokouksen jälkeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Lahtinen esitelmöi
aiheesta “Mitä ovat nojapyörät ja kinnerit?” Kokouksen jälkeen yhdistys
tarjoaa kokouskahvit museon kahviossa. Hallitus toivottaa jäsenet
seuralaisineen tervetulleiksi ja toivoo runsasta osanottoa.

Vanhat Velot ry tutustuu kevätkokouksen ja kokouskahvien jälkeen Suomen
maatalousmuseon kokoelmiin opastetulla kierroksella. Yhdistys tarjoaa
osallistujille pääsyn museoon ja opastetun kierroksen, joka päättyy noin
klo 14.30. Tervetuloa!

Suomen maatalousmuseosta on lisätietoa osoitteessa www.sarka.fi. Loimaalle
pääsee junalla Tampereelta ja Turusta, joskaan museo ei sijaitse aivan
keskustassa. Autolla museolle on matkaa Helsingistä 150 km, Turusta 61 km
ja Tampereelta 98 km. Museo sijaitsee Turku-Tampere -valtatien (valtatie 9)
varressa noin 5 kilometriä Loimaan kaupungista Turkuun päin.

21.02.2006 20:55 |

Syyskokous 2005

Retki Hämeenlinnaan

Vanhat Velot ry tarjoaa lauantaina 26.11. jäsenilleen mahdollisuuden tutustua Hämeenlinnassa sijaitsevaan Suomen tykistömuseoon (www.tykistomuseo.fi). Museo sijaitsee Linnankasarmilla linnan pohjoispuolella. Museo on sotahistoriallinen
erikoismuseo, jonka kokoelmat ovat kansainvälisestikin ainutlaatuiset. Sisä- ja ulkonäyttelyalue on vanhassa kasarmimiljöössä, jossa esitellään Suomen ja tykistön historiaa 1400-luvulta nykypäiviin saakka. Museon perusnäyttely (n. 3000 m2) on isossa kolmikerroksisessa kasarmirakennuksessa.

Yhdistyksen hallitus toivottaa jäsenet sankoin joukoin tervetulleiksi retkelle. Retken yhteydessä pidetään Vanhat Velot ry:n syyskokous. Retkelle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhdistys kustantaa sekä museon pääsymaksun että munkkikahvit museokahvilassa. Päivän ohjelma on seuraava:

Klo 12.15 Vanhat Velot ry:n syyskokous Suomen tykistömuseon Pohjola-salissa

Klo 12.45 Hämeenlinnalaisen kilpapyöräilyn vaiheista esitelmöi Ilmari Lehmusvaara. Hän on kirjoittanut Hämeenlinnan Tarmon historian, joka ilmestyi vuonna 2003 Tarmon täyttäessä sata vuotta.

Klo 13.30 Kahvi- ja munkkitauko museokahvilassa

Klo 14.00 Opastettu museokierros museonjohtaja Teuvo Mahrbergin johdolla

Klo 15.00 Multimediaelokuva “Ihantalan ihme”, joka kertoo kenttätykistön ratkaisevasta osuudesta kesän 1944 torjuntataisteluissa

Tilaisuus päättyy klo 15.30. Tykistömuseo avautuu talvikaudella lauantaisin klo 12, joten museoon ei voi tutustua ennen tilaisuuden alkua.

Yhdistyksen syyskokous

Vanhat Velot ry:n hallitus kutsuu jäsenet yhdistyksen sääntömääräiseen syyskokoukseen Hämeenlinnaan Suomen tykistömuseolle lauantaina 26.11.2005 klo 12.15 alkaen. Kokouksen työjärjestys on seuraava:

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, jäsenmaksujen suuruudet sekä tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle

6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat sekä päätetään tilintarkastajien palkkiosta

8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Tervetuloa mukaan

06.10.2005 17:55 |

Jäseneksi?

Liittymistiedustelut voit lähettää sähköpostitse Markku Lahtiselle osoitteeseen markkuwlahtinen at gmail piste com.

12.08.2005 15:37 |

Pikajalka

Pikajalka on pyörävanhusten äänenkannattaja ja Vanhat Velot -yhdistyksen jäsenlehti.

Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa


  • huhtikuussa, aineistopäivä 10.3.

  • marraskuussa, aineistopäivä 10.10.

Lehden saa varmimmin liittymällä jäseneksi Velojen sihteerille, irtonumerot myös Vapriikista, Mobiliasta ja Vehoniemen automuseolta.

Pikkuilmoitukset ovat maksuttomia Velojen jäsenille. ISSN 1457-5566

Jos haluat yrityksesi mainoksen lehteen ota yhteyttä markkuwlahtinen(a)gmail.com ja sovi hinta.


Pikajalka1

Pikajalka 1/2001

(n:o 1)
Lehden ensimmäinen numero, sisältää mm.
-Vanhan velon eväät
-Muisteluksia ja pakinoita
-Polkupyörän entisöinti
-Koneliike Oskari Tuomi
-Yhtiö-pyörän tarina

Lataa tästä lehti PDF-muodossa (2,2 Mb)


Pikajalka1/02

Pikajalka 1/2002

(n:o 2)
Sisältää mm.
-Mummoni ja Jaguar
-Eka kerta
-Kilpailu lukijoille
-Svea-pyörä
-Yhden miehen kokoontumisajo
-Polkupyörien erikoisliike
-Herculeksen muodonmuutos

Lataa tästä lehti PDF-muodossa (657 kb)


Pikajalka2/02

Pikajalka 2/2002

(n:o 3)
Sisältää mm.
-Minä ajoin lujaa
-Olympiapyöräilijä Aimo Jokinen
-Fillarifragmentteja
-Pyrkijä
-Vanhat Velot elokuvissa
-Pyörätiedon etsiminen

Lataa tästä lehti PDF-muodossa (657 kb)


Pikajalka1/03

Pikajalka 1/2003

(n:o 4)
Sisältää mm.
-Aamuruskosta Ylivetoon
-Suomalaisen kulttuurin kirjo sisältyy pyöränimiin
-Aura kaunis ja ketterä
-Husse
-Kokemuksia hollantilaisesta pyöräilyilmastosta
-JOPO -polkupyörä jokaiselle
-Varastettu polkupyörä

Lataa tästä lehti PDF-muodossa (1,3Mb)


Pikajalka2/03

Pikajalka 2/2003

(n:o 5)
Sisältää mm.
-Kalliojärven pojat lähti reissulle
-New Departure -napa
-Mies ja pyörä


Lataa tästä lehti PDF-muodossa (1,5Mb)

Pikajalka2/04

Pikajalka 1/2005

(n:o 8)

Pikajalka2/04

Pikajalka 2/2005

(n:o 9)

Pikajalka2/04

Pikajalka 1/2006

(n:o 10)

Pikajalka2/04

Pikajalka 2/2006

(n:o 11)

Pikajalka2/04

Pikajalka 1/2007

(n:o 12)

Pikajalka2/04

Pikajalka 2/2007

(n:o 13)

Pikajalka2/04

Pikajalka 1/2008

(n:o 14)

Pikajalka2/04

Pikajalka 2/2005

(n:o 9)

Pikajalka2/04

Pikajalka 2/2005

(n:o 9)

01.08.2005 19:46 |

Vanhat Velot Ry.

Vanhat Velot ry on pyörävanhusten ystävien, keräilijöiden ja kuljettajien yhdistys. Se on toiminut rekisteröimättömänä vuodesta 1994 alkaen, mutta on rekisteröity vuonna 2002.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyörien, polkupyöräteollisuuden ja pyöräilyn historian harrastamista ja tutkimusta, levittää tietoa niistä sekä virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria.

Yhdistykseen on vuoden 2010 loppuun mennessä liittynyt yli 150 jäsentä. Yhdistyksen toimialueena on koko Suomi, mutta toistaiseksi suurin osa jäsenkunnasta on kotoisin Pirkanmaalta, kolmostien lähituntumasta ja pääkaupunkiseudulta.

Vuosittain Vanhat Velot ry järjestää vanhojen polkupyörien kokoontumisajoja ja retkiä, joiden tarkoituksena on esitellä entisajan pyöräilykulttuuria ja edistää polkupyöräilyä laajemminkin. Kokoontumisajoissa on tavoitteena että kuljettajan vaatetus ja varustus ovat sopusoinnussa pyörän iän kanssa.

Vanhojen Velojen jäseneksi voi liittyä ilmoittautumalla kerhon sihteerille. Yhdistys julkaisee kahdesti vuodessa ilmestyvää Pikajalka-lehteä, joka sisältyy jäsenmaksuun. Lehdessä tiedotetaan ajokauden ohjelmasta sekä julkaistaan artikkeleita yhdistyksen toiminta-ajatukseen liittyvistä aiheista.

27.07.2005 21:02 |

Yhdistyksen esittely

Velojen toiminta-ajatus

Vanhat Velot ry on pyörävanhusten ystävien, keräilijöiden ja kuljettajien yhdistys. Se on toiminut rekisteröimättömänä vuodesta 1994 alkaen, mutta on rekisteröitynyt vuonna 2002.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyörien, polkupyöräteollisuuden ja pyöräilyn historian harrastamista ja tutkimusta, levittää tietoa niistä sekä virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria.

Yhdistykseen on vuoden 2010 loppuun mennessä liittynyt yli 150 jäsentä. Yhdistyksen toimialueena on koko Suomi, mutta toistaiseksi suurin osa jäsenkunnasta on kotoisin Pirkanmaalta, kolmostien lähituntumasta ja pääkaupunkiseudulta.

Vuosittain Vanhat Velot ry järjestää vanhojen polkupyörien kokoontumisajoja ja retkiä, joiden tarkoituksena on esitellä entisajan pyöräilykulttuuria ja edistää polkupyöräilyä laajemminkin. Kokoontumisajoissa on tavoitteena, että kuljettajan vaatetus ja varustus ovat sopusoinnussa pyörän iän kanssa.

Vanhojen Velojen jäseneksi voi liittyä ilmoittautumalla kerhon sihteerille. Jäsenmaksu vuonna 2011 on 20 euroa. Yhdistys julkaisee kahdesti vuodessa ilmestyvää Pikajalka-lehteä, joka sisältyy jäsenmaksuun. Lehdessä tiedotetaan ajokauden ohjelmasta sekä julkaistaan artikkeleita yhdistyksen toiminta-ajatukseen liittyvistä aiheista.

22.07.2005 12:14 |

Vuosien varrelta

Vanhat Velot toimi aiemmin rekisteröitymättömänä yhdistyksenä. Idea Vanhoista Veloista syntyi ensimmäisissä vanhojen polkupyörien kokoontumisajoissa, jotka Tiihalan kylätoimikunta ja Kangasalan Latu järjestivät Kangasalla 11.6.1994. Samana vuonna velot osallistuivat jo yleisurheilun EM-kilpailuihin Helsingissä sekä Itäisen ohitustien avajaisiin Tampereella.

1995 Velot järjestivät Pispalan rinteiden vanhojen pyörien kokoontumisajot sekä olivat mukana Tampereen kukkaisviikkojen avajaiskulkueessa.

1996 Velot pyöräilivät muun muassa Vesilahdessa, Hämeenlinnassa ja Tampereella sekä toivat toiminta-ajatustaan esille neljässä eri näyttelyssä, muun muassa Tampere-talossa ja tie- ja liikennemuseo Mobiliassa.

1997 Velot opettelivat pinnausta sekä järjestivät kolmet kokoontumisajot: Vesilahdessa, Vilppulassa ja Mäntässä sekä Kangasalla Harjulan seljänteillä.

1998 Velot kouluttivat itseään napakurssilla Auto- ja tiemuseo Mobiliassa sekä vierailivat Messukylän polkupyöräkorjaamossa. Kokoontumisajoissa Velot polkivat kolmesti: Hämeenkyrössä, Längelmäellä ja Kuhmoisissa sekä Tampereella.

1999 Velot tutustuivat karbidivalaisimiin sekä vierailivat Vehoniemellä ja Rämsässä.

2000 Velot polkivat kaksissa kokoontumisajoissa: Valkeakoskella ja Sääksmäellä sekä valaisinlaiteajoissa Tampereella. Kauden alkajaisiksi velot opettelivat puuvanteiden kunnostamista, kauden päättäjäisiksi käytiin pyörä- ja pyöräilymuseossa Teuvan Pyörätallilla.

2001 Velot kouluttivat itseään pintakäsittelykurssilla Kangasalan Mobiliassa sekä pyöräilivät kokoontumisajoissa Hämeen Härkätiellä Rengossa. Syyskuussa tutustuttiin Thord Lönnquistin polkupyöräkokoelmiin Gustavsbergissa sekä Tekniikan museoon Tukholmassa. Ruotsin matkalla päätettiin yhdistyksen rekisteröimisestä. Vuoden lopulla Velot julkaisi ensimmäisen Pikajalka-lehden.

Vanhat Velot ry perustettiin virallisesti 13.1.2002 Kangasalla, jolloin pidettiin yhdistyksen perustava kokous. Tämän jälkeen yhdistys on järjestänyt mm. seuraavat tapahtumat:

2002 Keväällä Velot opettelivat ajamaan korkeapyöräisellä. Kokoontumisajot järjestettiin Juupajoella, jossa tutustuttiin Korkeakosken tehdasyhdyskuntaan ja sen historiaan. Syysretkellä tutustuttiin kuopiolaisen harrastajan Esko Miettisen kokoelmiin. Ensimmäinen syyskokous pidettiin Tampereella joulukuussa, jolloin kuultiin myös esitelmä polkupyörän tulosta Suomeen vuonna 1869.

2003 Velot kurssittivat itseään pyörätiedon etsimisessä Kangasalan Mobiliassa ja Tampereen kirjasto Metsossa. Kokoontumisajoja oli kahdet: Joensuussa ja Vammalassa; täällä myös järjestettiin Rekord-pyörien missikilpailut. Syysretkellä oltiin Helkama Velox Oy:n vieraina Hangossa. Syyskokouksessa Tampereella kokousesitelmän piti intendentti Gert Ekström Tekniikan museosta Tukholmasta. Velot avustivat omalla esittelynurkkauksellaan Katu kuuma kaupungin -näyttelyn järjestämistä Mobiliassa.

2004 Veloilla vaijeripyöräkurssi Tampereen Pispalassa. Vanhojen polkupyörien kokoontumisajot järjestettiin Riihimäellä. Syysretki tehtiin Pohjanmaalle, jossa tutustuttiin Tähtipyörä Oy:n tehtaaseen Sulvalla, Teuvan Pyörätalliin ja Vaasan automuseoon. Yhdistyksen syyskokouksen jatkeeksi järjestettiin Pikajalasta fillari -seminaari 20.11. Tampereella.

2005 tutustuttiin Tekniikan museossa Helkaman 100-vuotisnäyttelyyn. Antero Naskila kertoi kokousesitelmässään Helsingin pyörätieverkon kehityksestä. Pyöräpaja järjestettiin keväällä Tampereen Tallipihalla. Kokoontumisajot järjestettiin Porissa elokuussa, ja syksyllä matkustettiin Viroon tutustumaan virolaisten keräilijöiden kokoelmiin. Hämeenlinnassa Ilmari Lehmusvaara kertoi kokousesitelmässään hämeenlinnalaisista kilpapyöräilijöistä.

2006 käytiin Suomen maatalousmuseo Sarassa Loimaalla ja kuultiin esitelmä nojapyöräistä ja kinnereistä. Pispalassa opittiin kesällä ajamaan isopyöräisillä. Kokoontumisajot pidettiin Turussa tutustumalla Turun polkupyöräteollisuuden historiaan ja rakennusjäänteisiin. Syysretkellä Hallissa tutustuttiin Tuure Virtasen Trukkipajaan sekä Hallinportin Ilmailumuseoon. Vielä pidettiin kokous Rautatiemuseolla Hyvinkäällä, missä toimittaja Vesa Karonen kertoi kirjailija Pentti Haanpään suhteesta polkupyörään.

2007 yhdistys järjesti kansainvälinen pyöräilyhistorian konferenssin (ICHC) Tampereella. Se keräsi kymmeniä alan kansainvälisiä asiantuntijoita keskustelemaan polkupyöräilyn kulttuurihistoriasta Suomen teollisuushistorian juurille. Vanhat Velot ry osallistui polkupyöräaiheisen erikoisnäyttelyn ”Velomanian” valmisteluun yhteistyössä museokeskus Vapriikin kanssa. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Velomania-kirja, johon Mikko Kylliäinen kirjoitti laajan esityksen Suomen polkupyöräilyn ja pyöränvalmistuksen alkuhistoriasta. Kokoukset ja kokoontumisajot järjestettiin myös Tampereella. Kokoontumisajot päättyivät tansseihin Pirkkalassa Haikan lavalla. Syyskokouksessa konservaattori Hanna Tuokila kertoi polkupyörien konservoinnista.

2008 Vanhat velot osallistui Museoajoneuvopäivän päätapahtumaan Mobiliassa. Kokoontumisajot järjestettiin Tyrvännön Retulansaaressa, missä tutustuttiin Retulansaaren kulttuurimaisemaan ja Ylikartanon museotaloon. Syysretkellä käytiin Pietarsaaressa Pelle Lillqvistin Moottorimuseossa ja syyskokous pidettiin Tampereella Työväenmuseo Werstaassa.

2009 kevätkokous järjestettiin Porvoossa, missä kuultiin pyöräilijälegendojen Ole Wackströmin ja Harry Hannuksen muisteluita kilpailuvuosilta ja tutustuttiin Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlien muistoihin. Museoajoneuvopäivänä Mobiliassa isopyöräisten kavalkadi herätti yhtä suurta huomiota kuin Pyynikin ajojen veteraanit. Retki ja kokoontumisajot järjestettiin Juankoskella muistelemalla Tapio-lehdessä 140 vuotta aiemmin, keväällä 1869 julkaistua juttua, jonka mukaan Sukkela jalka –niminen kone on nähty Strömsdalin ruukissa. Syyskokouksessa Virroilla julkistettiin I. K. Inhan Uuteen Suomettareen kirjoittamista kuvauksista koottu kirja ”Muistelmia polkupyöräretkeltäni”, johon Mikko Kylliäinen oli kirjoittanut laajan katsauksen aikakauden pyöräilystä ja pyörämatkailusta.

22.07.2005 11:58 |

Yhteystiedot

Markku Lahtinen
Puheenjohtaja (president), jäsenasiat
markkuwlahtinen (at) gmail.com
Kuohunharjuntie 234
36270 Kangasala
Puh (050) 5969124

Kalevi Lepo
Varapuheenjohtaja,
(vice-president)
Vietäväntie 119
36270 Kangasala
Puh (040) 0505809

Mikko Råberg
Rahastonhoitaja (treasurer), Webmaster, Merkki asiat, Jäsenet,
mikko.raberg(at)netti.fi
Mäntymaantie 26 A 2
65280 VAASA
Puh (040) 550 4428

21.07.2005 13:28 |

Säännöt

Vanhat Velot

Yhdistyksen säännöt
Hyväksytty yhdistyksen perustavassa kokouksessa Kangasalan Lepokodissa 13.1.2002
Muutokset sääntöjen 6, 8, 9 ja 11 §:iin hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 4.12.2010 Tampereella

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Vanhat Velot ja sen kotipaikka on Kangasala.

2. Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyörien, polkupyöräteollisuuden ja polku-pyöräilyn historian harrastamista ja tutkimusta, levittää tietoa niistä sekä virkistää ja vaalia pyöräilykulttuuria.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi

- järjestää esittelyjä, esitelmätilaisuuksia, kursseja, retkiä ja kokoontumisajoja, – harjoittaa tutkimus-, neuvonta- ja tiedotustoimintaa, – tallentaa polkupyöriin, polkupyöräilyyn ja pyöräilykulttuuriin liittyviä tietoja, perinnettä ja esineitä sekä – pitää yllä yhteyksiä kotimaisiin ja ulkomaisiin järjestöihin ja olla niissä jäsenenä.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi

- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, – omistaa toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä, irtainta omaisuutta ja arvopapereita, – järjestää myyjäisiä, juhla- ja huvitilaisuuksia, – harjoittaa kustannus- ja julkaisutoimintaa sekä pienimuotoista polkupyöriin ja pyöräilyyn liittyvien tarvikkeiden myyntiä ja polkupyörien huolto- ja korjaustoimintaa sekä – toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia saatuaan asianmukaisen luvan.

3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen polkupyörien ja polkupyöräilyn historiasta kiinnostunut henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Tällainen henkilö, joka on toiminut pitkään yhdistyksen puheenjohtajana, voidaan kutsua kunniapuheenjohtajaksi.

4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

5. Jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää yhdistyksen syyskokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään kolme, enintään seitsemän muuta varsinaista jäsentä sekä vähintään yksi ja enintään neljä varajäsentä.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus voi pitää kokouksensa puhelinneuvotteluna tai tietoverkon välityksellä, jos hallituksen varsinaiset jäsenet tämän yksimielisesti hyväksyvät. Hallituksen varsinainen jäsen voi tällöinkin milloin tahansa vaatia hallituksen kokousta pidettäväksi yhdessä paikassa. Hallituksen kokouksesta laaditaan pöytäkirja.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä tai tavoitettavissa sähköisen tietovälineen välityksellä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja tai hallituksen nimenkirjoitukseen oikeuttama yhdistyksen jäsen, kukin yksin.

8. Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä viimeistään marraskuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallituksella erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty jollekin hallituksen jäsenelle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai julkaisemalla kutsu yhdistyksen jäsenlehdessä.

11. Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, jäsenmaksujen suuruudet sekä tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle
8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat sekä päätetään tilintarkastajien palkkiosta
10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

21.07.2005 10:36 | admin